07:57 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11486
  Pratite nas

  Nakon što je Zakonom o slobodi veroispovesti podelio Crnu Goru, Milo Đukanović preti da podeli i Bosnu i Hercegovinu. Ili bar članove Predsedništva BiH, po pitanju posete crnogorskog lidera toj državi.

  Naime, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nije dao saglasnost za posetu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini.

  „Imajući u vidu dešavanja u Crnoj Gori, mislim da treba sačekati sa tim“, rekao je Dodik novinarima nakon sednice Predsedništva BiH u Sarajevu.

  Sa druge strane, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da je Predsedništvo već na početku mandata uputilo poziv svim predsednicima u regionu, uključujući i predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, a za to je glasao i Milorad Dodik. Komšić je dodao da je Đukanović uvek više nego dobrodošao u Bosnu i Hercegovinu i istakao da BiH i Crna Gora imaju izvrsne bilateralne odnose, koji neprestano napreduju i koji su primer dobrosusedskih odnosa u regionu.

  Milo podelio i vlast u Bosni

  Na pitanje da li je Milo Đukanović, nakon Crne Gore, uspeo da podeli i Bosnu i Hercegovinu, politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara za Sputnjik odgovara da različiti stavovi članova Predsedništva nisu iznenađujući za Bosnu i Hercegovinu.

  Prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina je jedna komplikovana državna zajednica u kojoj je i najsitniju stvar vrlo teško dogovoriti tako da sve tri strane, odnosno predstavnici sva tri naroda, imaju isto mišljenje.

  „Ako je tačno da je Predsedništvo na početku mandata uputilo poziv svim predsednicima susednih zemalja da posete BiH, to onda svakako nije iznenađenje, jer je prirodno da se sa komšijama sedi, razgovara i dogovara. Međutim, tada u Crnoj Gori nije bilo Zakona o slobodi veroispovesti koji je podelio Crnu Goru, odnosno digao na noge narod, vernike i ateiste da se suprotstave tom pokušaju otimanja pravoslavnih svetinja“, napominje Kozomara.

  Upravo to je i bio motiv da Milorad Dodik ne da saglasnost za dolazak Đukanovića u Bosnu i Hercegovinu, dodaje naš sagovornik.

  Ipak, kako navodi Kozomara, ovo nije prvi put da se članovi Predsedništva razilaze u stavovima. Naprotiv.

  „Ima mnogo primera za tako nešto, a najsvežiji je to da li Bosna i Hercegovina treba da ide u NATO ili ne. Dva člana Predsedništva su za taj put, dok je Milorad Dodik, naravno, protiv. Takođe, ima još mnogo primera da neki naizgled banalni razlozi podele Bosnu i Hercegovinu, a kako dele političare, tako se deli i narod“, primećuje Kozomara.
  Tagovi:
  Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Milorad Dodik, zakon o slobodi veroispovesti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga