02:53 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  97210
  Pratite nas

  Nova metodologija Brisela za nastavak integracija zemalja Zapadnog Balkana je kao nova evropska „birokratska oblanda“, a Srbija će, kojim god putem da krene, udariti u kosovsku rampu.

  Ni Evropska unija nije sama sa sobom načisto kako će se u perspektivi, na srednji i dugi rok, nastaviti proces evrointegracija, tim pre što u zemljama Zapadnog Balkana postoji manjak evroentuzijazma. Zato nije iznenađenje da nam je nova metodologija proširenja Evropske unije predstavljena, takoreći, u komadima, „na parče“.

  Evropska „oblanda“ i za Srbiju

  Ovako Dušan Gujaničić sa Instituta za političke studije u emisiji „Sputnjik intervju“ komentariše novu ponudu iz Brisela zemljama Zapadnog Balkana.

  Nova metodologija proširenja EU, podsetimo, predviđa da pregovaračka poglavlja budu organizovana u šest tematskih celina koje bi mogla da se otvaraju grupno i istovremeno. Takođe, predviđeni su i snažniji finansijski i politički podsticaji za zemlje Zapadnog Balkana već u fazi pristupanja, ali i mogućnost da pregovori budu zaustavljeni ako kandidati nazaduju u ispunjavanju kriterijuma.

  Jeftin gest dobre volje Evropske unije

  Gujaničić ocenjuje da je novom strategijom proširenja EU htela, pogotovo prema Srbiji, kao najvećoj zemlji koja još nije ušla u Uniju, da na jedan jeftin i vidljiv način pokaže gest dobre volje.

  „Čini mi se da je to poruka koja bi otprilike glasila: ’Mi vas nismo zaboravili, vi ste i dalje u predvorju EU, vaše šanse nisu propale, ali, eto, vršimo neke tehničke izmene i podešavanja kako bismo vam olakšali prilaz Evropskoj uniji‘. Suština je, dakle, da ni u Briselu nisu načisto koga žele da prime i kako će se odvijati taj proces, a sa druge strane im je stalo da održe entuzijazam kod zemalja koje nisu primljene, a to je najlakše učiniti gestom dobre volje upakovanim u primamljive birokratske oblande“, smatra Gujaničić.

  Kako kaže, tek će se krajem marta, na samitu šefova država i vlada zemalja EU, znati šta konkretno nova metodologija podrazumeva i šta će značiti za Srbiju.

  Na pitanje da li je Srbija u situaciji da bira da li će prihvatiti najnovija pravila na putu evrointegracija, Gujaničić kaže da je elementarno pravilo između pristojnih ljudi da se, kada partija ili utakmica počne — pravila ne menjaju u hodu.

  „Sa starim ili novim pravilima, za Srbiju ’majka svih pitanja‘ ostaje pitanje Kosova i Metohije, odnosno Poglavlje 35. To je i gospodin Varehelji otvoreno rekao u Beogradu. Ono na čemu bi mi trebalo da insistiramo je čist, jasan račun u pogledu Kosova i Metohije“, kaže Gujaničić.
  Tagovi:
  EU, Kosovo, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga