06:42 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  41243
  Pratite nas

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izneo je na sastanku sa predsednikom Srbije i Srbima iz regiona da će RS sama doneti odluku o svom daljem putu, ali je dodao da bi voleo da se o pitanju Srpske razgovara i u Skupštini Srbije. Kako saznajemo — moguće je da do sednice posvećene RS zaista i dođe.

  Dodik je bio izričit da će iskoristi sve institucionalne resurse da zaštiti RS od nestanka, ističući da će o daljoj sudbini odlučiti narod RS na referendumu. U isto vreme, on je ostavio prostor da do referenduma ne dođe, ukoliko se resetuje Dejtonski sporazum i vrate nadležnosti koje su oduzete RS. Posebno u domenu Ustavnog suda, iz koga bi, po njemu, trebalo da izađu strane sudije.

  Pitanje opstanka Srpske i pred poslanicima Srbije

  Potpredsednik Narodne skupštine profesor doktor Vladimir Marinković podseća da Srbija i RS imaju potpisan Sporazum o specijalnim vezama, koji podrazumeva paralelne veze koje jako dobro funkcionišu.

  „Srbija je, kao što se zna, garant Dejtonskog sporazuma, i mi smo, kao matica, dužni, i to želimo, da u svakom trenutku zaštitimo prava Srba, ne samo u BiH, već i u regionu“, napominje on.

  On kaže da ne zna na šta je tačno gospodin Dodik mislio kada je rekao da bi o RS bila potrebna i rasprava u Skupštini Srbije, jer, kako ističe, oni i inače imaju vanparlamentarnu saradnju, zajedničke sednice Vlada, i tako dalje. Međutim, i pored toga, dodaje on, niko ne bi imao ništa protiv da se to pitanje nađe na raspravi u Skupštini Srbije.

  „Uopšte nije sporno i potpuno podržavam da se u Narodnoj skupštini otvori diskusija o svakom pitanju za koje naši sunarodnici u RS i njihovo rukovodstvo, kao i naš narod, procene da ugrožava njihova prava i da prelazi okvire Dejtonskog sporazuma. O tome može da se razgovara u Skupštini Srbije, kako bi se čuo i stav poslanika“, objašnjava doktor Marinković.

  Na dnevnom redu uz dogovor ili…

  Potpredsednik Narodne skupštine Srbije kaže da to pitanje može da na dnevni red stavi i sama Skupština Srbije na inicijativu Dodika, ili da to bude predloženo kao poslaničko pitanje neke grupe, ili na nivou dogovora predsednika dve Narodne skupštine — srpske i iz RS.

  „Potpuno podržavamo tu inicijativu i smatram da ne bi bio nikakav problem da se realizuje ideja koju je delegirao Dodik, kao predsednik vladajuće političke partije u RS, ali i kao lider partije koja predstavlja Srbe na nivou BiH“, kaže on.

  On napominje da predsednik Vučić ima redovne sastanke sa rukovodstvom iz RS i da su mnogo intenzivnije i čvršće te veze, i to ne samo kroz politiku, već i kroz ekonomiju. Po njegovim rečima — to je najbolji pokazatelj da Srbija vodi brigu o Srbima van Srbije.

  Tagovi:
  lista ugroženih, slovo Dejtona, rasprava, Skupština Srbije, RS
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga