10:06 06 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  41391
  Pratite nas

  Iako kada se pogleda fotografija snimljena nakon samita koji su šefovi država i vlada Zapadnog Balkana imali sa novoizabranim zvaničnicima EU u nedelju, sve izgleda idilično, pravo stanje stvari nije baš tako.

  Iza idiličnih scena ipak stoje brojni konflikti, unutrašnji i međusobni, brojna nerešena pitanja – rešenje kosovskog problema ne nalazi se ni na vidiku, Hrvatska je pogranične sporove sa Srbijom i BiH verovatno ostavila za finalnu fazu pregovora o ulasku ovih zemalja u EU, Crnu Goru i BiH potresaju unutrašnji konflikti izazvani bahatošću crnogorskog režima i donošenjem odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu…

  Samiti koji samo održavaju iluziju

  Ima li u takvoj situaciji smisla susreti kakav je bio u nedelju u Briselu, bilo formalni, bilo neformalni, na kojima zvaničnici EU ponavljaju fraze prvi put izrečene pre dve decenije?

  Prema rečima analitičara Aleksandra Pavića, ima.

  „Smisao je u održavanju iluzije da još postoji neka, takozvana evropska perspektiva za zemlje Balkana koje još nisu ušle u EU i nikada neće. To je, u stvari, jedna vrsta informacionog rata. EU više nema snage da sama donosi odluke, a kamo li da se širi, ali neće da, kako kažu, prepuste ovaj prostor drugim akterima“, kaže Pavić.

  Ti drugi akteri su, prema rečima našeg sagovornika, Rusija i Kina.

  „Onda moraju da održavaju iluziju, najviše za javnosti balkanskih zemalja koje nisu u EU, da bi se održavao taj privid i da bi, koliko god duže može, održali elite koje zastupaju stav da ćemo jednom, u dalekoj lepoj budućnosti, svi postati deo velike, šarene evropske porodice“, smatra Pavić.

  Tagovi:
  Zapadni Balkan, samit, Evropska unija, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga