18:44 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (756)
  33654
  Pratite nas

  Nakon sastanka članova Episkopskog savjeta SPC sa premijerom Duškom Markovićem utisak je da su litije za odbranu svetinja u Crnoj Gori sve brojnije dok je vjerni narod još odlučniji. Tako da se u nedelju širom zemlje video pravi rezultat susreta.

  Naime, posle petočasovnog sastanka u petak i zajedničko saopštenja dvaju strana, činilo se da je određeni pomak u razovorima ipak moguć. To se međutim raspršilo gotovo istog dana porukom šefa DPS-a Mila Đukanovića da ne odustaje od namjere da pravi sopstvenu crkvu, dok je Mitropolija sa svoje strane takođe saopštila da se litije nastavljaju još jače i još brojnije.

  O kakvom se nivou nepovjerenja radi vjerovatno najbolje govori ocjena vladike Joanikija koji je razgovore sa crnogorskom Vladom uporedio sa pregovorima koji su naši preci nekada vodili sa agama i begovima.

  Litije posle sastanka još brojnije

  Rezultat svega je da je u nedelju po opštim procjenama viđeno rekordno prisusto crnogorskih građana na molebanima i litijama.

  Portaprol Nove srpske demokratije Marko Kovačević za Sputnjik ocjenjuje da narod sa razlogom nema povjerenja u Vladu Crne Gore, te da je rijetko ko uošte i očekivao neku dobru vijest nakon sastanka predstavnika države i crkve.

  „Pokazalo se, međutim, posle samog sastanka, da su iz režima jedino željeli da malo otupe oštricu narodnog nezadovoljstva i eventualno smanje broj učesnika litija kroz neki vid prikaza da je dogovor moguć i da je Crkva ta koja je nešto popustila. Tu podlu namjeru režima su prozrele i naše vladike i narod, pa je u nedelju stigao odgovor u vidu najbrojnijih litija do sada u svim gradovima“, kaže Kovačević.
  Skup ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Skup ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici

  Režim upada u živo blato

  On je, međutim uvjeren da aktuelna pat pozicija između države i crkve u Crnoj Gori sve više ukazuje da je režim Mila Đukanovića već propustio svaku priliku da se ova situacija riješi dogovorom koji bi rezultirao povlačenjem ili izmjenama spornog zakona o slobodi vjeroispovjesti.

  „I sami svjesni toga upadaju u živo blato insistiranja na primjeni sramnog Zakona protiv SPC. Naša Crkva se ponaša mudro, smireno i dostojanstveno, sabirajući iz nedelje u nedelju sve veći broj vjernika na svojim molebanima i litijama. To je ono što neutrališe svaki pokušaj Mila Đukanovića da nekako ugasi litije“, smatra Kovačević, koji nema dilemu da izlazak iz aktuelne krize sada može donijeti samo smjena vlasti u CG.

  Podsjetimo, iz Mitroplije istovremeno takođe poručuju da ne odstupaju od temeljnih principa, iza kojih je stao „cio narod“ — a oni glase da je izglasani Zakon neustavan, i kao takav izuzetno štetan i za Crkvu i za Crnu Goru, zbog čega razlozi za okupljanja nikako nisu prestali.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (756)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga