13:29 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 233
  Pratite nas

  Vest da je Savet bezbednosti UN neku rezoluciju usvojio jednoglasno, pogotovo ako se radi o krizi na Bliskom istoku, može da zvuče iznenađujuće. Upravo to se dogodilo i Savet bezbednosti usvojio je rezoluciju o izraelsko-palestinskom sukobu.

  Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovio je svoju podršku rešenju izraelsko-palestinskog konflikta formiranjem dve države. To je prvo oglašavanje Ujedinjenih nacija pošto je američki predsednik Donald Tramp u januaru obznanio svoj plan za rešenje ovog sukoba koji traje od 1948.

  Rezolucija, međutim, ni jednom rečju ne pominje Trampov plan, kao što ne pominje ni palestinske pretenzije. Prema Trampovom planu, dve države bile bi formirane, ali tako da većinu teritorije na okupiranoj Zapadnoj obali zadrži Izrael, dok bi palestinska teritorija bila rascepkana i demilitarizovana, tako da Izrael ima punu bezbednosnu kontrolu. Takođe se ne predviđa iseljavanje jevrejskih naseljenika.

  Palestinski zahtev, pak, podrazumeva formiranje Palestine na celoj teritoriji Zapadne obale, koju je Izrael okupirao u Sedmodnevnom ratu 1967, kao i iseljavanje izraelskih naseljenika. Tako zamišljena, teritorija nezavisne Palestine obuhvatala bi i Istočni Jerusalim, a Izrael je ceo Jerusalim anektirao i proglasio ga prestonicom Jevrejske države.

  Rezolucija je opravdanje velikim silama

  Ovako usvojena rezolucija, prema rečima Slobodana Jankovića iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, ima samo diplomatski značaj za zemlje koje su je usvojile.

  „Savet bezbednosti nije ni za ni protiv Trampovog plana, nego kaže da je formalno za rešenje o dve države. U kojim granicama, šta bi to podrazumevalo, ne pominje se. Ovo znači državama koje su pokrenule inicijativu da mogu da kažu arapskom svetu da mogu da računaju na njih, Amerikancima da nemaju ništa protiv dve države – diplomatski dobitak za niz država koje će različito tumačiti rezoluciju“, kaže on. 

  Rezolucija je sročena tako da zadovolji sve strane i, možda da opomene Izrael. Međutim, nikada do sada nikakve sankcije nisu primenjene protiv Izraela, dodaje Janković.

  „Na terenu vidimo početak delovanja američko-izraelskog komiteta, koji treba da pripremi realizaciju Trampovog mirovnog plana, to jest aneksiju dodatnih teritorija na Zapadnoj obali i vidimo da nema nikakvog kontradelovanja“, objašnjava Janković.

  Zbog toga što je rezolucija uopštenog tipa, nema ničeg iznenađujućeg što su se sve članice Saveta bezbednosti složile oko nje, jer ovakve rezolucije ne proizvode pravne i političke posledice. Ovakve rezolucije imale bi dublji smisao ukoliko bi iza njih usledio dublji politički angažman, navodi Janković.

  Tagovi:
  rezolucija, Palestina, Izrael, Savet bezbednosti UN
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga