17:19 09 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  10111
  Pratite nas

  Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, puštajući migrante u Evropu vrši pritisak na nju sa željom da postigne dva cilja – obustavu ofanzive sirijskih snaga u Idlibu i da Evropa prilježnije ispunjava svoja finansijska obećanja.

  Ovako novu izbegličku krizu ocenjuje novinar i diplomata Dragan Bisenić koji smatra da su oba Erdoganova cilja tesno povezana i isprepletana. Sa oko 3.800.000 izbeglica, koliko ih već ima u Turskoj, ova država ne želi još par stotina hiljada iz Idliba, dodaje on. Sa druge strane, sve ono što se događa u Idlibu ima geopolitički aspekt koji se tiče interesa Turske u Siriji i regionu.

  Turska drži ključ evropske stabilnosti

  „Ovo je situacija koja se već u izvesnom smislu ranije ponavljala, pošto EU nije ispunila svoja finansijska obećanja i pre dve godine, Erdogan je takođe zapretio da će pustiti migrante i usmeriti ih prema Evropi, što je kasnije, nakon ponovnih pregovora, zaustavio“, podseća Bisenić.

  Erdogan u ovom trenutku, prema rečima našeg sagovornika, u svojim rukama drži ključeve evropske stabilnosti zbog toga što predstavlja branu izbeglicama da krenu ka Evropi.

  „Na drugoj strani, naravno, jeste pitanje i odgovornosti Turske i njenog učešća u sudbini Sirije koja je takva kakva jeste i koja je izbeglicama preplavila celu Evropu. Drugi aspekt koji se manje vidi, koji ne pada toliko u oči jeste ponašanje arapskih i bogatih zalivskih država prema izbeglicama. Ove države ni na koji način ne prihvataju sirijske izbeglice, iako su od samog početka učestvovale u ovakvom katastrofalnom formiranju sirijske situacije“, dodaje on.

  Arapske države bile bi mnogo prirodniji partneri u zbrinjavanju sirijskih izbeglica od Evrope, tvrdi Bisenić. Međutim, one imaju razne vrste izgovora da u tome ne učestvuju, počev od toga da ne žele da svoje stanovništvo opterećuju raznim vrstama trauma, do toga da između njih i Sirije postoje značajne kulturološke razlike.

  Tagovi:
  migranti, izbeglice, Erdogan, Turska, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga