18:33 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  223116
  Pratite nas

  Potpredsednik privremenih institucija na Kosovu Haki Abazi uporedio je eventualni sporazum Kosova i Srbije sa mirovnim sporazumom SAD sa talibanima u Avganistanu, koji predviđa da američke trupe napuste Avganistan. Dakle, Amerikanci bi na kraju procesa napustili i Kosovo.

  U tom kontekstu Abazi je za prištinsku „Gazetu ekspres“ naveo da bi predsednik SAD mogao da povuče američke trupe sa Kosova, i podsetio da je Donald Tramp u prvom izbornom obećanju rekao da će vratiti sve trupe u zemlju.

  Prištinski zvaničnik navodi da je šef Bele kuće potpisao i sporazum s talibanima, čime je utrt put za povratak američkih trupa iz Avganistana u Ameriku.

  Abazi postavlja pitanje: Šta ako rezultat potpisivanja sporazuma Beograd i Prištine bude i hitno povlačenje američkih trupa sa Kosova?

  Pribojavaju se sličnog sporazuma  

  Da li je Abazijev strah opravdan, postoji li mogućnost odlaska američkih vojnika sa Kosova i zašto Priština poredi sporazum Kosova i Srbije sa dogovorom sa talibanima?

  Spoljnopolitički analitičar Borislav Lalić smatra da kod Albanca postoji strah da ne izgube podršku Amerike, jer je Kosovo kao samoproglašena država i nastalo uz pomoć Vašingtona.

  „Albanci vrlo dobro znaju da Kosova kao državnog koncepta ne može biti bez podrške Amerike. Amerika je zbog toga bombardovala Srbiju kako bi Kosovu omogućila da se odvoji od Srbije,“ podseća naš sagovornik.

  Lalić dodaje da Amerika na Kosovu ima vojnu bazu, tako da je i vojno prisutna, što je dodatno omogućilo Albancima da samoproglase nezavisnost.

  „Oni znaju savršeno dobro da bi eventualno ispunjavanje obećanja koje je Tramp svojevremno dao, da će povući svoje vojne trupe iz sveta,  moglo da ugrozi postojanje kosovske  takozvane države,“ dodaje Lalić.

  Avganistanski talibani
  © AP Photo / Allauddin Khan
  Avganistanski talibani

  Upravo iz tog razloga, objašnjava naš sagovornik, sada  pokušavaju da naprave neku paralelu sa sporazumom Amerike i talibana o povlačenja američkih trupa iz Avganistana, jer se pribojavaju da bi do toga moglo da dođe.

  „Mislim da to poređenje u ovom trenutku nije prigodno niti logično, jer su Amerikanci u Avganistanu uglavnom izgubili sve i zato smatraju da treba da povuku svoje trupe. Kosovo je druga priča. Tu ne može doći do povlačenja američkih trupa i verovatno se to neće desiti,“ uveren je on.

  Strah opravdan ali Kosovo nije Avganistan

  Sporazum između Beograda i Prištine nije, kako kaže Lalić, još ni na pomolu iako se o tome naveliko diskutuje i radi. On podseća da je Amerika pokazala čvrstu volju da taj problem reši.

  „Albancima na Kosovu je naročito ovih dana jasno da se bez Amerike ništa ne može rešiti, posebno ne ako joj prkose. Amerikanci su izbiljno pripretili sadašnjem albanskom rukovodstvu na Kosovu da ne može da se ponaša kako hoće i da Amerika u izbornoj godini hoće nekakvo rešenje,“ ističe naš sagovornik.     

  Lalić, ipak, podseća da je albanska štampa pisala da je američki ambasador Filip Kosnet rekao kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju „da njegova zemlja razmatra mogućnost da povuče svoje trupe sa Kosova ukoliko se ne ukine taksa na robu iz Srbije.“ Te napise Amerika nikada nije demantovala.

  Tagovi:
  povlačenje vojske, sporazum, Talibani, NATO, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga