05:21 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Virus korona se širi planetom (3050)
  11031
  Pratite nas

  I posle više od 20 godina života u izolaciji, karantin uveden zbog panpidemije koronavirusa za Srbe sa Kosova i Metohije je novo iskustvo. Istovremeno, Srbi iz pokrajine žive u igri apsurda u kojoj glavnu ulogu igra politika.

  Život Srba sa Kosova i Metohije već 20 godina se odvija u različitim stepenima izolacije i nekako je 80.000 Srba južno od Ibra naučilo da živi u doba izolacije, kaže za Sputnjik novinar i publicista iz pokrajine Živojin Rakočević.

  Izolacija pa karantin za Srbe

  „Mi smo razvili unutrašnje sisteme opreza, čuvanja, sigurnijih puteva, pratnji i svega ostalog, uz sve stresove koje smo imali. Ipak, ovaj koronavirus i ova epidemija nama su nešto novo, jer moramo da imamo te puteve i da čuvamo jedni druge unutar naših geta i enklava. To je nešto na šta se mi navikavamo i to je, prosto, neka nova situacija“, ocenjuje Rakočević.

  Kosovska politika prma virusu – politički teatar apsurda

  Što se tiče odnosa kosovskih vlasti, tu vlada prava konfuzija izazvana političkim obračunom predsednika Kosova Hašima Tačija i premijera Aljbina Kurtija preko virusa korone, a niko živ ne zna u kom pravcu to ide, ističe Rakočević.

  On podseća da je Kurti doneo mere o zabrani kretanja, dok Tači poručuje da te mere nikako ne bi trebalo poštovati jer predstavljaju kršenje zakona.

  „Sve je to jedna opšta konfuzija u kojoj se jasno vidi da se Albanci, odnosno vlast u Prištini oko kovida vode borbu na političkoj sceni. A kakve su medicinske, stručne procene, malo se može čuti i postavlja se pitanje kako oni mogu uopšte da reaguju na virus i na situaciju koja je zadesila Kosovo. Uvode se karantini za pojedine opštine, ali kome to nešto znači, i ko se preterano kreće na malenom Kosovu? Mislim da je sve to jedno igranje u apsurdu u kom glavnu ulogu vodi politika“, smatra Rakočević.

  Slušaju se preporuke Ministarstva zdravlja Srbije

  On ističe da je važno ovih dana slušati reč lekara i dodaje da su juče čuli da postoji jasna procedura po kojoj se teški slučajevi odvoze u bolnice u Srbiji.

  „Što je najvažnije, slušaju se preporuke Ministarstva zdravlja Srbije i u skladu s tim preporukama ponašaju se medicinski radnici i, nadam se, odgovorno stanivništvo“, zaključio je Rakočević.
  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  karantin, koronavirus, Kosovo i Metohija, Srbi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga