14:58 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 589
  Pratite nas

  Epidemija koronavirusa u Srbiji uslovila je ne samo izmenu radnog vremena beogradskih pijaca, već i drugačiji način kupovine. Vreme kada smo sami mogli odabrati voće i povrće najprimamljivijeg izgleda je iza nas, jer su tezge obmotane PVC folijama, a prodavci poručuju: „Bez pipanja!“.

  Zaštitne mere na pijacama u Beogradu na snazi su od četvrtka, kažu za Sputnjik prodavci na pijaci „Skadarlija“, popularnoj „Bajlonijevoj“ u Starom gradu. Tako, ne samo što su zakupci tezgi u obavezi da nose zaštitne maske i rukavice (mada se može po koji videti i bez toga), već je ponuda na tezgama zaštićena od dodira brojnih kupaca providnim PVC folijama.

  Pijaca „Skadarlija“ u vreme pandemije
  © Sputnik / Sandra Čerin
  Pijaca „Skadarlija“ u vreme pandemije

  Bez pipanja robe na pijacama – tezge zaštićene PVC folijama

  Sagovornici Sputnjika objašnjavaju da je ovaj propis donelo JKP „Gradske pijace Beograd“ zbog pandemije, pa je na kupcima da kažu šta žele i u kojoj količini, a prodavci će robu odabrati, staviti u kesu i izmeriti.

  „Narod se ne buni zbog ovog pravila, ali to za nas znači više posla, jer su do sada kupci sami birali šta žele i stavljali u kesu. Sa druge strane, prodaja je povećana jer jedna mušterija kupuje za pet ili šest ljudi, odnosno za penzionere koji ne mogu da izlaze“, priča nam prodavac na „Bajlonijevoj“ pijaci.

  PVC folije na tezgama na pijaci „Skadarlija“
  © Sputnik / Sandra Čerin
  PVC folije na tezgama na pijaci „Skadarlija“

  Cene domaće robe, kaže, nisu povećavali, dok je južno voće poskupelo za nekih desetak posto.

  „U ovo vreme mandarine i limun i inače nestaju, pa cena skače. To se poklopilo sa koronom, pa narod misli da su cene veće zbog virusa. Šta da se radi“, kaže prodavac uz osmeh koji kroz masku samo naziremo.

  Gotovo polovinu praznih pijačnih tezgi naš sagovornik objašnjava činjenicom da je dobar deo zakupaca, njegovih kolega, stariji od 65 godina, pa za njih, od kako su uvedene mere zabrane kretanja – posla nema. 

  „Bajlonijeva“ pijaca - dobar deo tezgi je prazan, jer su zakupci stariji od 65 godina
  © Sputnik / Sandra Čerin
  „Bajlonijeva“ pijaca - dobar deo tezgi je prazan, jer su zakupci stariji od 65 godina

  Treba sve spakovati pre policijskog časa

  Da je promet povećan u odnosu na period pre proglašenja pandemije svedoči i mlada prodavačica na jednoj od tezgi pijace „Skadarlija“. Robu donosi iz Ritopeka, a na pitanje kako izgleda pijačni dan u vreme koronavirusa, kaže:

  „Malo je napornije zbog policijskog časa jer treba sve na vreme spakovati i otići kući. Međutim, ljudi su postali mnogo kulturniji. Traže da im mi damo robu, ne biraju, nema više preturanja po robi, dodirivanja, lomljenja. Potpuno je drugačije nego što je do sada bilo. Epidemija je među narod uvela kulturu“. 

  I dok je „Bajlonijeva“ pijaca zaštićena, na „Kalenić“ pijaci može se videti i nezaštićen deo sa tezgama. Iako petak nije pijačni dan, na obe pijace oko podneva bila je gužva, a masku je na licu imalo nešto više od polovine kupaca.

  „Kalenić“ pijaca - deo nezaštićen PVC folijama
  © Sputnik / Predrag Vasiljević
  „Kalenić“ pijaca - deo nezaštićen PVC folijama
  Tagovi:
  zaštita, pijaca, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga