16:40 31 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 110
  Pratite nas

  Trudnice su u vreme virusa korone u jednakom riziku od oboljevanja kao i ostatak populacije. Stoga moraju jednako i da se štite u vreme pandemije, i da kontrole trudnoće svedu na najbitnije preglede u dogovoru sa svojim ginekologom.

  Ovako za Sputnjik savetuje dr Zagorka Milovanović, specijalista ginekologije i akušerstva GAK Narodni front u Beogradu.

  Zaštita trudnica u vreme virusa korona

  Doktorka Narodnog fronta naglašava da tokom epidemije virusa korona svi moramo da se štitimo, nosimo maske i rukavice, kao i da smanjimo kontakte sa drugim ljudima. Ono što je dobro kod trudnoće i trudnica, to je da je trudnoća prirodno stanje, ali je sa druge strane i drugo stanje.

  „Prirodno stanje je u smislu da čak i da ne radimo ništa i da ne kontrolišemo trudnoću, u većini slučajeva ona će sama od sebe da se razvija, uglavnom pravilno. Mi se svi plašimo zato što postoji jedan mali broj trudnoća koje nisu uredne i zbog toga kontrolišemo sto posto trudnoća. Ono što možemo da uradimo u ovakvim situacijama kada je rizik za celu populaciju velik, jeste da smanjimo kontakt trudnica sa lekarima, sa bolnicama, odnosno,  sa velikom populacijom i sa mestima na kojima se nalazi veliki broj potencijalno zaraženih ljudi“, ukazuje Milovanovićeva.

  Kako kaže naša sagovornica ranije se verovalo da su trudnice u manjem riziku od oboljevanja koronavirusom zato što su one u svim kulturama zaštićene. Trudnice manje idu u posete, manje rade i to je normalno. Zbog toga je zabeležen manji broj oboljevanja KOVID-om 19 kod trudnica, ali to ne znači da su izložene manjem riziku.

  Trudnica
  © Flickr / freestocks.org
  Za trudnice je važno da maksimalno izbegavaju stres kao i veliku količinu "crnih" vesti o koronavirusu, jer će se dobrom zaštititom sačuvati od virusa

  Odlazak samo na neophodne preglede

  Trudnice prema rečima Milovanovićeve, predstavljaju grupu povećanog rizika od oboljevanja jer im je drugim stanjem oslabljen imunitet. Stoga one svoje odlaske na kontrolu moraju prilagoditi u skladu sa procenom svog ginekologa kako se ne bi izlagale riziku od ovog virusa ukoliko je trudnoća uredna:

  „U principu ja svojim trudnicama govorim da odlaze na preglede koji su zaista neophodni. To je na početku trudnoće skrining prvog trimestra koji nam generalno kaže da li je beba dobro ili ne. Zatim pregled između 20. i 23. nedelje kada proveravamo anatomiju ploda. Nakon toga trudnica bez rizika kao što su hipertenzija, dijabetes, srčana i bubrežna oboljenja, dakle, zdrava trudnica, može maltene da bude mirna do pred kraj trudnoće. Nije neophodno da se proverava“.

  Na pitanje, kako da se trudnica zaštiti ukoliko iz nekog razloga mora da izađe iz kuće, pogotovo ukoliko je to poseta bolnici, Milovanovićeva kaže:

  „Obavezno da nosi masku da zaštiti respiratorni trakt preko kog znamo da infekcija ulazi. Ukoliko ima dugu kosu bilo bi dobro da je ona skupljena ili pokrivena, jer virus može da se zadrži na kosi i na odeći. Da nosi rukavice iz dva razloga. Jedan je zato što će na putu od sigurne zone odnosno kuće do klinike ili doma zdravlja biti u kontaktu sa mogućim izvorom zaraze. Sa druge strane, nošenje rukavica konstantno je opominje da ima nešto na rukama i da mora da ih čuva, odnosno da  ne dodiruje sve okolo, pogotovo ne sebe i svoje lice. I nikako tim rukavicama da ne dodiruje masku dok je na licu. Kada skida masku, prvo skida rukavice, pere ruke, pa onda skida masku. Odeću koju je nosila ili da ostavi ispred vrata, ili u hodnik ili na terasi. Sada ide lepše vreme pa je najbolje da ih odmah ubaci u mašinu i da ih opere, jer je poznato da sapun, odnosno deterdžent nepovoljno deluje na viruse, odnosno da ih u velikom broju uništava“.

  I konačno, za trudnice je najvažnije da u ovom periodu maksimalno izbegavaju stres, veliku količinu „crnih“ vesti i priče o epidemiji koje su zaokupile većinu građana.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  saveti, koronavirus, trudnice
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga