07:28 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Virus korona se širi planetom (3050)
  22905
  Pratite nas

  Kina i Rusija zaista  menjaju svet, ali ne na način kako to Evropljani shvataju, već humanošću, dajući svetu primer svojim ponašanjem, ističu ruski eksperti, komentarišući optužbe Evropske unije da Rusija i Kina koriste pandemiju da povećaju svoj uticaj u svetu i ubede Evropljane u preimućstva svojih političkih sistema.

  Kina ne demonstrira liderske kvalitete, ona ne nameće svoje državno uređenje ostalima, već radi ono što smatra neophodnim, a Rusija pokazuje da u ovakvim situacijama treba pružiti pomoć i zaboraviti na međusobne optužbe“, rekao je Pavel Šipilin politički analitičar.

  Evropski političari zapravo ne veruju u altruizam i još uvek žive u hladnoratovskim stereotipima, zbog toga i ne čudi izjava Visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja da Kina i Rusija manipulišu medijima kako bi povećale značaj svoje pomoći.

  „Kada je reč o pomoći koju je Rusija pružila Italiji i SAD, EU pokušava da nađe nešto loše u tome i da izađe sa velikom idejom o čemu se tu zapravo radi. Po čemu su naši sistemi različiti? Po tome što zapadne zemlje ne bi tako postupile. Reč je o apsolutno egoističnim državama“, rekao je ekspert.

  Ako je Bog „mrtav“, država nije

  Korona virus je pokazao da se sve zemlje članice EU u uslovima ozbiljne krize okreću leđa Briselu i vraćaju se svojim nacionalnim državama, zatvaraju granice, štite svoje zdravstvene sisteme i zalihe.

  Šipilin podseća da su se evropske zemlje, čim je počela kriza u Italiji, momentalno ogradile i pokušale čak da ukradu maske koje su bile njoj namenjene. Ovo je označilo kraj „evropskog jedinstva“ i ideje da se nacionalna država može prevazići.

  „Zahvaljujući pandemiji videli smo da je država nešto večno, da može da preživi i rat i epidemije i zemljotrese, poplave i ostale prirodne katastrofe i da postoji u bilo kojim uslovima. A EU može da postoji samo u prijatnim okolnostima“, ističe ekspert.

  Rusija i Kina žele stabilnu Evropu

  Kritike EU i njenih birokrata upućene Moskvi se zasnivaju na optužbi da Rusija priželjkuje da vidi raspad ove tvorevine evropskih zemalja. Zbog toga evropski zvaničnici pokušavaju da svako nezadovoljstvo koje se javi u zemljama članicama predstave kao produkt propagandnog delovanja i manipulacije informacijama od strane Rusije. Međutim, ove optužbe su ipak površne i bez stvarnog sadržaja.

  „Ako se malo dublje pogleda, jasno je da je Rusija zainteresovana za stabilnost u Evropi. Rusiji ne može biti dobro, ako je EU kao njen važan trgovinski partner nestabilna. To se isto odnosi i na Kinu.  Kina je zemlja sa jakom ekonomijom, ali ona zavisi od izvoza robe zapadnim zemljama. Prema tome, ako se u zapadnim zemljama dogodi neka katastrofa i Kina će trpeti zbog toga“, rekao je Stanislav Olegovič politički analitičar.

  Optužbe na račun Rusije i Kine neće nikako uticati na promenu percepcije spoljne politike EU prema Rusiji i Kini. Osim toga, jasno je da kada ekonomija izađe iz recesije i počne opet da raste, bez intereakcije sa istom tom Rusijom i Kinom nije moguće, zaključuju eksperti.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  virus korona, Rusija, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga