14:41 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 312
  Pratite nas

  Efikasnost terapije plazmom, u borbi protiv korona virusa, može da se utvrdi jedino u praksi, ali se pretpostavlja da ipak nije čudotvorni lek i da neće biti onolika koliko se očekivalo, jer se antitela stvaraju u manjoj količini. Realan uticaj terapije na virus biće poznat za nekoliko nedelja.

  To za Sputnjik tvrdi epidemiolog Zoran Radovanović, koji ističe da organizam od ponovne infekcije može da se štiti na različite načine i da je zbog toga neizvesno kolika će efikasnost terapije plazmom zapravo biti.

  Transfuzija
  © AP Photo / Niranjan Shrestha
  Dok praktična primena terapije ne pokaže realan uticaj - sve se svodi na pretpostavke

  Efikasnost terapije plazmom protiv korona virusa

  „Osnovno pitanje je da li ta antitela štite od infekcije, ili su jednostavno reakcija na virus sa manjom zaštitnom moći. To može da se utvrdi jedino u praksi“, smatra sagovornik Sputnjika.

  Dok praktična primena terapije ne pokaže realan uticaj – sve se svodi na pretpostavke.

  „Sve su nagađanja dok se ne sprovede u praksi, odnosno, dok se ne uporede bolesnici koji su dobijali standardnu terapiju sa onima koji su dobijali i standardnu terapiju i plazmu. To će se znati za nekoliko nedelja“, kaže naš sagovornik.

  Radovanović pretpostavlja da će terapija plazmom svakako imati efekat u lečenju od korona virusa, ali sumnja da će biti izvanredan. Ipak, on napominje da to ne znači da terapija neće uspeti.

  Uzorak krvi zaraženog pacijenta virusom korona
  © Fotolia / jarun011
  Koncentracija antitela kod onih koji su se izlečili je manja od očekivane

  „Taj imunski odgovor nije tako impresivan. Očekivalo se da koncentracija antitela bude mnogo viša, ali to još uvek ništa ne znači. Moguće je da će se pokazati da je ovakva reakcija dovoljna ili relativno dovoljna. Možda će činiti da moguća ponovna infekcija bude mnogo blaža, i da, tek posle drugog susreta, ta koncentracija antitela skoči“, objašnjava Radovanović.

  Zbog toga, on smatra da ta terapija neće imati revolucionaran uticaj, o kom se pričalo.

  Utiče na tok bolesti, ali je „ne odnosi”

  „Pretpostavljam da će uticati povoljno na tok bolesti, ali da neće da odnese bolest kao rukom“, smatra Radovanović.

  Terapija plazmom, za koju mnogi kažu da će imati značajan učinak u borbi protiv korona virusa, podrazumeva uzimanje antitela iz krvi ljudi koji su se izlečili i njihovu trasnfuziju obolelima od korona virusa. Ona se daje uz standardnu terapju, onda kada je to potrebno, a u Srbiji je počela da se koristi pre nekoliko dana.

  U međuvremenu, izjašnjavanju o terapiji plazmom priključila se i Svetska zdravstvena organizacija, koja je upozorila na to da ne postoje dokazi koji potvrđuju da su oni koji su se oporavili od korone stvorili imunitet na taj virus.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  epidemiolog, Zoran Radovanović, virus, koronavirus, virus korona, epidemija, plazma, terapija, efikasnost
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga