11:43 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  31531
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da „fobije prošlosti“ i strah od preporoda SSSR postepeno jenjavaju na postsovjetskom prostranstvu, jer jačaju savremeni integracioni procesi koji nastoje da povećanju konkurentnu sposobnost ovih država.

  Reč je o navodnom strahu o kome se često piše i govori u zapadnim zemljama, pogotovu u Poljskoj i baltičkim državama. 

  „Ovde je reč o fobijama Zapada da će doći do obnove SSSR-a. Fobija kao takvih na postsovjetskom prostranstvu nema. Bivšim članicama SSSR-a neophodna je integracija i jačanje integracionih procesa, jer to ide u korist svim članicama. Ove procese niko veštački ne stimuliše, jer postoji objektivna potreba za sniženjem ekonomskih barijera između zemalja, olakšavanjem kretanja kapitala, radne snage i uzajamno priznavanje diploma. To je prirodni proces, ali treba imati u vidu da postoje integracioni procesi koji su prirodni i procesi globalizacije koji su nametnuti”, rekao je.

  Preporod SSSR-a nije moguć

  Integracioni procesi između republika bivšeg SSSR-a imaju prirodnu tendenciju, a potkrepljeni su zajedničkim jezikom i ekonomskim faktorima, rekao je ruski predsednik. Ruski jezik na postsovjetskom prostranstvu predstavlja faktor ujedinjenja, jer se koristi i u međuetničkoj, ali i u međudržavnoj komunikaciji u svim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

  Osim toga čitavo ovo prostranstvo prožeto je razvijenom mrežom zajedničke transportne, energetske i telekomunikacijse infrastrukture, što zapravo samo olakšava procese i dublje povezivanje između zemalja.

  Vladimir Putin je u medijima skrenuo pažnju da zapadni partneri izbegavaju bilo kakav kontakt sa Evroazijskom ekonomskom unijom. Ako se uzme u obzir da je reč o čisto ekonomsko objedinjenju koje EU i sama podržava i promoviše, a ne o vojnom ili političkom savezu, eksperti ističu da je čudno zašto EU ne želi da uspostavi formalni dijalog na ravnopravnom nivou.

  EU se boji konkurencije

  Ruski predsednik ističe da se EU zapravo boji konkurencije i da je rast i uvećanje mogućnosti Evroazijske ekonomske unije, ono što brine zapadne partnere. Prema njegovom mišljenju Zapad se boji konkurencije, boji se rasta i uvećanja mogućnosti svoje konkurencije.

  „Kada je reč o ‘fobijama’, radi se o propagandističkoj štampi o kojoj je Putin i govorio. Ta štampa pokušava da omladinu zaplašu užasima Sovjetskog Saveza, kojih u realnosti nije bilo. Priče o navodnim borbama za nezavisnost su mantra separatista, koji su nekada srušili Sovjetski Savez. Dok Rusija kontroliše nalazišta ruda, ona je bezbedna. Sve priče o borbi za nezavisnost su glupost za koju se zalažu separatisti, koji su nekada i srušili Sovjetski Savez. Rusija je bezbedna dok kontroliše velika nalazišta rude. Na zapadu Evroazijsku ekonomsku uniju doživljavaju neprijateljski jer ona zapravo ojačava pozicije zemalja učesnica“, rekao je ekspert.

  Evroazijska ekonomska unija je uspostavljena 2015. godine, a od svog osnivanja nudi alternativu ekonomskim integracionim procesima koje je EU ponudila zemljama bivšeg postsovjetskog prostranstva. Ono što unosi nepoverenje evropskim birokratama u njihove „ekonomske aranžmane“ je nepostojanje perspektive članstva u klub evropskih zemalja nijedne od država bivšeg SSSR-a. 

  Osim toga, ruski eksperti ističu da se osnovna atraktivnost EU na postsovjetskom prostranstvu zasniva na antiruskom raspoloženju jer ekonomska opravdanost ne postoji. Zemlje bivšeg SSSR-a su u energetskom, industrijskom i poljoprivrednom sektoru mnogo više zavisne od Rusije i međusobno nego od EU koja kroz svoje ekonomske i trgovinske „aranžmane“ pokušava da uspostavi standarde i pravila koje ove države nikada neće moći da dostignu.


  Pročitajte još:

  Tagovi:
  EU, preporod, SSSR, Vladimir Putin, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga