00:15 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2409
  Pratite nas

  Nova Vlada Kosova mogla bi da se formira sledeće nedelje. Po blickrig scenariju skuvanom u nekim centrima, ona bi odmah ukinula takse, a već u narednim danima nastavio bi se i „uspešno okončao“ dijalog Beograda i Prištine. Plan „kvare“ Kurti koji za 4. maj najavljuje proteste i Beograd koji ne pristaje na „sporazum“ bez suštinskog kompromisa.

  Kosovski predsednik Hašim Tači saopštio je da će i bez izbora dati mandat bilo kojoj stranci ili koaliciji, za koju se dokaže da ima većinu u skupštini, za formiranje nove vlade. Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ovaj čin naziva antiustavnim i najavljuje proteste.

  Tačijeva odluka usledila je neposredno posle sastanka sa svim parlamentarnim strankama, osim sa predstavnicima Samoopredeljenja, a razgovorima su prisustvovali i predstavnici Srpske liste. Zaključak je jedinstven — neće biti raspuštanja skupštine i novih izbora već — nove vlade.

  Politički blickrig u Prištini pred dijalog sa Beogradom

  Politikolog Dragomir Anđelković veruje da samo formiranje vlade na Kosovu zavisi u velikom od toga da li zaista postoji nova većina. On podseća da je DSK već imao problem sa Vljorom Osmani koja je podržala Kurtija i koja vuče dobar deo glasačkog tela DSK-a.

  „Gledano sa strane, ipak, deluje kao da Mustafina stranka ima dovoljan broj poslanika da formira novu vladu. Neizvesnost je koliki će broj poslanika Mustafu slediti i da li će nova vladajuća većina biti dovoljna za stabilno vladanje. Jer, ako vlada bude sa tesnom većinom, onda i protesti mogu relativno brzo da urode plodom“, veruje Anđelković.

  Anđelković ne misli da postoji nikakav scenario u vezi sa pregovorima u koji je Beograd umešan, jer, kako napominje, zvaničnici Srbije su više puta istakli da se ništa neće lomiti preko kolena.

  „Ali, šta god da se desi, ne treba da se zanosimo da je bilo koja opcija koja je na vlasti u Prištini za nas bolja. Stvara se utisak u javnosti da je Aljbin Kurti bio problem, a da Hašim Tači ili neko drugi nije. Naprosto, svi su oni problem za Srbiju i po mom mišljenju, ne bi trebalo praviti nikakve aranžmane koji bi podrazumevali razmenu teritorije ili tako nešto. Zato, ne vidim što bi se mi brinuli ko će biti na vlasti u Prištini, jer niko od njih neće prihvatiti fer dogovor sa Srbijom“, izričit je Anđelković. 

  Kurti se nije uklapao u nečije planove

  Politički analitičar Behljulj Bećaj u razgovoru za Sputnjik uveren je da je Kurtijeva vlada oborena sa unapred pripremljenim scenarijem, jer se on u to nije uklapao.

  „Vlada Aljbina Kurtija bila je prepreka za sporazum Srbije i Kosova, uz koji bi bio američki izaslanik Ričard Grenel. Budući da je Kurti bio ubeđen da se radi o sporazumu koji podrazumeva teritorijalnu podelu, to je razlog zašto on nije ušao u igru“, uveren je naš sagovornik.

  Bećaj podseća da Kosovo sada ima vladu u ostavci, a treba neko da ispuni pripremljenu agendu.

  „Ova vlada koja će se oformiti, pretpostavljam, tokom sledeće nedelje, nezavisno od toga da li će biti u skladu sa Ustavom, po mojoj proceni, biće vlada koja će biti u funkciji tog ranije smišljenog scenarija za koji je saglasnost dao i Isa Mustafa, predsenik DSK-a. Dakle, mi smo sada u situaciji da se očekuje taj instant sporazum između vlada Beograda i Prištine, a kao reakciju na to Kurti je najavio proteste“, napominje Bećaj.

  Situacija može da postane dramatična

  Po njegovom mišljenju, protesti koji se najavljuju su realni, jer promena koja sledi u kosovskoj vladi, neće predstavljati autentičnu volju građana Kosova.

  „U tom kontekstu postoji realna mogućnost da posle prvih planiranih protesta, koji su najavljeni za 4. maj, situacija verovatno može da postane dramatična“, napominje Bećaj, dodajući da Kurtijeva vlada ima veliku podršku na Kosovu i da je moralni pobednik.

  Aljbin Kurti koji je trenutno u v.d. stanju premijera Kosova, najavio je i tužbu pred Ustavnim sudom zbog odluke Hašima Tačija da poveri mandat drugoj stranci, jer smatra da je nelegalna i neustavna.

  Tagovi:
  protesti, Hašim Tači, nova vlada, Aljbin Kurti, Priština
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga