07:49 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  537910
  Pratite nas

  Snimci golih zatvorenika u Salvadoru „naslaganih” na podu kao pazle, obišli su svet. Slike nisu „procurele”, već ih je objavio Najib Bukele, predsednik ove centralnoameričke zemlje.

  To je odgovor države na pokolj koji su lokalne bande sprovele prošlog vikenda širom zemlje. Samo od subote do ponedeljka, usred karantina, u zemlji je ubijeno najmanje 50 osoba. Prema podacima vlasti, bande su iskoristile situaciju u kojoj su svi agenti policije i vojske zauzeti borbom protiv pandemije, kako bi se međusobno obračunale. Smatra se da su ubistva mogla biti naručena direktno iz zatvora.

  ​​Salvador je jedna od naopasnijih zemalja na svetu sa prosekom od 325 ubistava mesečno u proteklih 10 godina. Lokalne bande haraju zemljom od završetka građanskog rata 1992. godine. Poznate kao “mare”, bande broje oko 70.000 članova. U zatvorima se nalazi njih 13.000.

  Zatvorenici iza čeličnih vrata

  Bukele je naredio da se banditi u zatvorima izoluju u čeličnim ćelijama: „Od sada će sve ćelije u zemlji ostati zapečećene. Članovi bandi neće moći da vide ništa van njih”, rekao je Bukele i dodao „Ovo će ih sprečiti da koriste signale kako bi komunicirali sa drugim članovima bande u hodnicima. Biće zatvoreni, u mraku, sa članovima protivničkih bandi”.

  Goli zatvorenici na podu, naslagani kao pazle u zatvoru u El Salvadoru
  © REUTERS / El Salvador Presidency
  Goli zatvorenici na podu, naslagani kao pazle u zatvoru u El Salvadoru

  Posle ovog talasa ubistava, Bukele je dao kart blanš službama bezbednosti da na ulicama protiv bandi koriste oružje: „Autorizujem korišćenje ”smrtonosne sile” u samoodbrani ili za zaštiitu života građana Salvadora.”

  Predsednik je takođe preko tvitera uputio apel opoziciji da „stane na stranu časnih ljudi” a institucijama da „prestanu da štite” one koji ubijaju stanovništvo.

  Uznemirenost nevladinih organizacija

  Od dolaska tridesetosmogodišnjeg Najiba Bukelea na vlast 2019, broj ubistava u zemlji smanjen je za 30 odsto. On je povećao vojni budžet i pooštrio kontrole u zatvorima. Najmlađeg predsednika u istoriji Salvadora, do pobede je dovela upravo stroga politika bezbednosti građana.

  ​Nesvakidašnja vrsta „postrojavanja” u zatvorima, koja je u direktnom kontrastu sa izolacijom u vreme virusa korona, izazvala je negodovanje mnogih zaštitnika ljudskih prava.

  Direktor organizacije Human Rajts Voč za Ameriku, Hose Migel Vivanko rekao je: „Naša dužnost je da ne dozvolimo da Salvador postane još jedna diktatura” i dodao da „Bukele koristi pandemiju kako bi još više degradirao demokratiju u zemlji.”
  Goli zatvorenici na podu, naslagani kao pazle u zatvoru u El Salvadoru
  © Sputnik / El Salvador Presidency
  Goli zatvorenici na podu, naslagani kao pazle u zatvoru u El Salvadoru

  Erika Gevara, direktor Amnesti Internešnel za američki kontinent upozorila je na alarmantnu situaciju: „Gledali smo ove fotografije zatvorenika sa velikom zabrinutošću. To su scene ljudi koje zajednički odvode u zatvorska dvorišta na vrlo ponižavajući način.”

  Komsija za ljudska prava Salvadora smatra da zatvaranje članova različitih bandi u jednu ćeliju može da dovede do pobuna ili kolektivnih ubistava.

   

  Tagovi:
  zatvorenici, Salvador
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga