07:39 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2136
  Pratite nas

  Institucionalna bitka protiv rijaliti programa „Zadruge“, „Parova“ i ostalih ponovo se pokreće, dok se istovremeno na svim vodećim TV kanalima i u svim terminima „emituje“ novi rijaliti u Srbiji, u kome su akteri poslanici i politički lideri sa svojim svađama, tučama, štrajkovima...

  Inicijativu za ograničenje emitovanja rijaliti programa, koja podrazumeva predlog za njihovo emitovanje od 23 do 06 časova, uz dodatna tri sata u toku dana, potpisalo je nešto više od 40 hiljada građana. Nju je podržao i Skupštinski odbor za kulturu, a da bi poslanici o njoj odlučivali, zeleno svetlo mora da dâ i Vlada Srbije.

  Političari bi da njihov rijaliti pobedi „Zadrugu“ i „Parove“

  Ova inicijativa još jedna je u nizu pokušaja za ograničenjem rijaliti programa onakvih na koje smo svi navikli, dok se van zvanične „Zadruge“ i „Parova“ odvija svojevrsni politički performans, koji takođe uključuje dramu, nasilje i govor mržnje. I dalje su prisutne šerpe i baklje, a sada se uključuju i tuče ispred Parlamenta, kao i štrajkovi glađu i „jednih“ i „drugih“. Sve ovo praćeno je objektivom televizijskih kamera — u svim terminima.

  Marijan Rističević ispred parlamenta posle sukoba sa Dverima
  © Foto : screenshot
  U Srbiji se sa ponovnim pokušajem ograničavanja zvaničnih rijaliti programa istovremeno na svim vodećim TV kanalima i u svim terminima „emituje“ novi rijaliti u kome su akteri poslanici i politički lideri sa svojim svađama, tučama, štrajkovima...

  Novinar i TV kritičar Branka Otašević smatra da nije loše da se povremeno pokreću inicijative protiv rijaliti programa:

  „Ali, ne verujem da će ova sada imati bilo kakvog uspeha u smislu da će neko uvažiti taj zahtev. Odgovor će ponovo biti isti: pozivaće se na medijsku slobodu, na borbu protiv cenzure, na pravo privatnih vlasnika da idu za profitom. I jedina stvar koja bi se tu, čini mi se, mogla osporavati, odnosno za koju bi se mogli uhvatiti oni koji tu inicijativu podržavaju, jeste da rijaliti nikako ne može biti u opštem javnom i nacionalnom interesu i da se samim tim dovodi u pitanje pravo na nacionalnu frekvenciju onih televizija koje takve programe forsiraju.“

  Nije rijaliti jedini štetan

  Sagovornica Sputnjika ističe da rijaliti program u Srbiji nije jedini štetan televizijski sadržaj, jer nasilja i pornografije ima najpre u filmskom programu svih televizija, ali ga takođe ima i u političkom životu naše zemlje, o kome televizija svedoči i predstavlja ga:

  „To je potpuno deprimirajuće u kakvom mi svetu živimo, odnosno, kakva je naša država i kakva je ta javnost u koju se tako besprizivno emituju ti performansi, te priredbe. Sve to više liči na jedno ružno političko pozorište u kome učestvuju i akteri iz vlasti i akteri opozicije i prave jedan performans koji je sve bliži nekom cirkusu. I to je meni degutantno.“

  Scena iz rijalitija Zadruga
  Nije samo rijaliti program štetan u Srbiji...

  Poslanici su ljubomorni

  Glavni urednik TV „Hepi“ Milomir Marić na neki način se slaže sa mišljenjem Otaševićeve. Po njemu, iza inicijative za ograničenje rijaliti programa u Srbiji stoji ljubomora članova Skupštine Srbije, koji hoće da budu jedini rijaliti program u zemlji.

  „Mi smo ionako u senci onoga što se dešava ispred Skupštine na stepeništu, na ulazu, u plenarnoj sali, tako da jedva pratimo ovo skupštinsko zasedanje. I nije im dosta što su oni sada glavni rijaliti, hoće i ovo malo našeg da unište“, rekao je Marić za Sputnjik.

  On je istakao da je rijaliti na „Hepiju“ bezopasan u odnosu na „skupštinski rijaliti“ i da uopšte nisu konkurencija. Kako kaže, najveći rijaliti u Srbiji su Skupština i TV „Dnevnik“.

  „U odnosu na Skupštinu, naš rijaliti je obrazovni program, školski program. Tu se vidi šta ne treba u životu raditi. Tako da je poučan“, smatra Marić i zaključuje da ako Skupština i dalje nastavi sa svojim rijalitijem, on će sam ukinuti svoj, jer neće moći da je prati.

  Tagovi:
  inicijativa, gledanost, Skupština Srbije, Rijaliti programi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga