17:41 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  39113
  Pratite nas

  Džejms Džefri, specijalni izaslanik SAD-a za Siriju, rekao je da je njegov cilj u toj arapskoj zemlji da stvori „živo blato“ za Rusiju, a ne da se bori protiv terorizma. On je priznao da njegov posao i posao američkih trupa u Siriji zapravo stvaranje novog Vijetnama ili Avganistana za Moskvu.

  Ruski ekspert Boris Dolgov smatra da su SAD na ovaj način, preko svog predstavnika, precizno izrazile svoju politiku prema Siriji, sirijskoj krizi i Rusiji.

  „Odnosno, oni žele da eliminišu Rusiju kao strateškog rivala u Siriji i na Bliskom istoku uopšte, potisnu je sa Bliskog istoka i naprave istu situaciju kao u Avganistanu. Da bi to ostvarili čine apsolutno sve. Međutim, ono što vidimo, a to je oslobađanje 90 odsto teritorije Sirije od militanata i naoružane opozicije, pokazuje da avganistanski scenario za Rusiju u Siriji nije moguć“, rekao je Dolgov za Sputnjik.

  Reči američkog izaslanika za Siriju da je njegov cilj da u Siriji stvori „živo blato“ za Rusiju, a ne da se bori protiv terorizma, samo su još jedna potvrda antiruske politike SAD, dodaje ekspert.

  „Amerikanci se ne bore u Siriji protiv terorizma, nego sa Rusijom i za njih neugodnim ‘režimom’“, kaže Dolgov.

  Rusija uspešna u borbi protiv terorizma

  Džefri je teška srca priznao da je ruska vojska postigla uspeh u Siriji, ali je naveo da je problem u tome što ne postoji politički izlaz iz situacije zbog problema sa Bašarom el Asadom. On tvrdi da su Rusi nezadovoljni Asadom, ali da mu ne vide alternativu.

  Dolgov napominje da Rusija podržava Asadovu Vladu, jer su to legitimno izabrane vlasti koje se bore protiv radikalnog islamizma, a koji predstavlja opasnost i za Rusiju.

  „Rusija sprovodi svoju politiku prema sirijskoj krizi podržavajući državnost Sirije — ne Asada lično, nego državnost u Siriji i obnavljanje stabilnosti u regionu kako bi se uklonila pretnja radikalnog islamizma i kako bi se suprostavili negativnim akcijama SAD, koje žele da Rusija i sirijsko rukovodstvo pretrpe poraz. Ali to se ne događa - vidimo uspehe Rusije i sirijske vladine vojske“, ističe Dolgov.

  Amerika želi da potisne Rusiju sa Bliskog istoka

  Dolgov napominje da SAD i Rusija imaju dva različita stava prema Siriji — Rusija se zalaže da sirijsku krizu reše sami Sirijci i da sami biraju svoju budućnost i svoje lidere. Pored toga, Rusija pomaže sirijskim vlastima u borbi protiv radikalnog islamizma.

  „Sjedinjene Države od samog početka krize govore o tome da je sirijsko rukovodstvo navodno nelegitimno, tvrdeći da se bori protiv svog naroda, čime su ustvari podržali terorističke grupe koje su stvorene u Siriji i koje su išle ka libijskom scenariju koji predviđa oružanu stranu intervenciju s ciljem svrgavanja režima neugodnog za SAD. I sada se to nastavlja“, navodi Dolgov.

  Rusija je jedina zemlja koja je ušla u Siriju na poziv tamošnjeg legitimnog rukovodstva i samim tim jedina država čije su trupe u toj arapskoj zemlji na zakonskoj osnovi, dok su sve ostale vojne snage drugih zemalja koje se nalaze u Siriji tamo suprotno normama i načelima međunarodnog prava.

  Dolazak ruskih snaga krajem 2015. godine, na poziv Damaska, preokrenuo je tok rata u Siriji: uništen je ogroman broj terorista i njihove infrastrukture, a deo njih je potisnut; veći deo zemlje je oslobođen i vraćen pod kontrolu vlasti u Damasku, a takođe obesmišljen je i američki plan o svrgavanju Asada sa vlasti.

  „To su uspesi sirijskog rukovodstva uz rusku podršku. Postoje i poteškoće - deo teritorije su Amerikanci anektirali u Siriji, to su naftna područja, gde se nalaze i američki vojnici i opozicione snage, koje podržavaju SAD radi postizanja svojih ciljeva — svrgavanja Asada koji je saveznik Irana, a takođe i da bi potpisnili Rusiju sa Bliskog istoka“, zaključio je ekspert.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Boris Dolgov, ruski ekspert, Džejms Džefri, Asad, Rusija, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga