13:49 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  5456
  Pratite nas

  Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU u dijalogu Prištine i Beograda, najavio je da će se prvi sastanak održati krajem juna. Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači kaže da on neće ići u Brisel niti će sarađivati sa Lajčakom, jer on ne priznaje nezavisnost Kosova. Paradoks je da bi sad Priština da bira posrednika EU.

  Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, smatra da iza ovih Tačijevih reči stoji još jedna igra kosovskih političara koji žele da sačekaju da se okončaju izbori u Americi, u nadi da će pobediti oni koji ih podržavaju.

  On kaže da Tači u startu ne govori istinu kada kaže da je bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini dala do znanja da je „Kosovo nezavisna država“ i podvlači da su od samog početka pregovori vođeni kao — statusno neutralni.

  Priština bi da bira posrednika, Tači protiv Lajčaka

  „Tači povlači poteze zarad unutrašnjih poena na Kosovu i Metohiji, drugim rečima, dodvorava se biračima da ne bi bio okrnjen njegov oreol nekakvog borca za nezavisno Kosovo. Beograd nikada neće priznati nezavisno Kosovo, a Tači ne može da bira ko će da pregovara u ime EU, kao što ni mi ne biramo koga će oni da delegiraju, već očekujemo da to bude neko ko je objektivan političar, koji će moći da doprinese pronalaženju rešenja, a ne da bude na jednoj ili drugoj strani“, ističe Drecun. 

  Tači nije sasvim odbio pregovore pod okriljem EU, ali je loptu za njih prebacio na novu vladu u Prištini, naglašavajući da će on lično „ispuniti svoju ustavnu i zakonsku ulogu, ali da „mu nije do sastanaka sa srpskim liderima“. Drecun smatra da je ovo neodgovoran stav Tačija i da savim izvesno pokušava da izbegne odgovornost.

  Tačijev strah da ne okrnji svoj oreol

  „Mi od Prištine očekujemo da se ponaša politički racionalno, da se posveti dijalogu i traženju kompromisnog rešenja sa Beogradom. Očigledna je nespremnost Kosova da idu u dijalog i ovo mi liči na smišljenu igru Albanaca, s obzirom da još nisu ni odlučili ko će biti taj koji bi trebalo da razgovara sa Beogradom. Dakle, to je ta njihova igra da se suštinski ne krene u razgovore za postizanje kompromisnog rešenja“,veruje Drecun.

  Lajčak je od strane Tačija obavešten i da će „uraditi dobar posao samo ako se Kosovo prizna kao nezavisna i suverena država“. Takođe, i da bi Kosovo vratilo poverenje u evropske institucije — „prvo mora da dobije liberalizaciju viza“.

  Ucena koja ne bi trebalo da prođe kod EU

  Profesor Pravnog fakulteta Bojan Milisavljević za Sputnjik kaže da ni Kosovo ni Tači nisu u mogućnosti da ucenama utiču na to koga će EU izabrati da je predstavlja u ovom dijalogu.

  „Zaista bi bilo previše da Tači može da utiče na to kako će EU delovati kao celina i koga će izabrati za svog pregovarača. Mislim da Brisel nikako ne bi smeo da menja pregovarača i ne verujem da će to uraditi, bez obzira na pritisak iz Prištine i bez obzira na to što je EU od početka više naklonjena kosovskoj, nego našoj strani“, ističe naš sagovornik.

  Očekivano je da Priština uradi sve da ukloni Lajčaka, a i sama najava Tačija, dodaje Milisavljević, znači da žele da i dalje dijalog bude u blokadi, s obzirom da Kosovo hoće samo jedno — priznanje od strane Srbije.

  Lajčak traži primenu dogovorenog

  Na pitanje koliko je na Tačijevu izjavu uticala poruka Lajčaka da očekuje da se svi potpisani sporazumi, uključujući i formiranje ZSO, sprovedu u delo, ukoliko se želi trajno rešenje za Kosovo, Milisavljević kaže:

  „To je racionalno razmišljanje sa Lajčakove strane i jedino normalno. Ne može da se očekuje da neko učestvuje u pregovorima, ako druga strane ne realizuje nešto što je potpisano. Ako kosovska strana nastavi da blokira pregovore, onda bi i EU morala malo više da se potrudi ovaj put i da na njih utiče“, napominje on.

  U međuvremenu, Lajčak je čestitao novoj vladi Kosova, a novom premijeru poručio da se nada dobroj koordinaciji sa njegovom vladom.

  Tagovi:
  Kosovo, Beograd, Pregovori, EU, Miroslav Lajčak, Hašim Tači, Milovan Drecun
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga