18:31 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  113037
  Pratite nas

  Posle Hotijeve platforme za dijalog sa Beogradom, zvanični Beograd trebalo bi da usvoji svoju strategiju koja bi u najkraćem glasila: Celo Kosovo je deo Srbije.

  Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je platformu za dijalog sa Beogradom, po kojoj „kosovski integritet“ neće biti tema dijaloga, čiji će krajnji ishod biti „trajno uzajamno priznavanje“, uz ukidanje Rezolucije 1244.

  Albanska elita protiv dogovora sa Beogradom

  Platforma kosovskog premijera Avdulaha Hotija za dijalog sa Beogradom očigledno je nefleksibilna i tu nema nikakvog iskoraka u odnosu na ono što su radili Haradinaj ili Kurti, kaže za Sputnjik politički analitičar Dragomir Anđelković.

  Prema njegovim rečima, albanska elita ne želi nikakav dogovor sa Beogradom i zato bi i Srbija trebalo da usvoji platformu koja će vrlo jasno reći da je za nas neprihvatljivo bilo kakvo narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije.

  „A to podrazumeva da je za nas Kosovo u celini deo Srbije i da smo spremni na tim osnovama da pregovaramo o normalizaciji, a to bi onda mogla samo da bude široka autonomija u okviru Srbije. Jer ako oni ne pokazuju fleksibilnost, ne bi ni mi trebalo da idemo sa daljim popuštanjima, jer tako ih podstičemo da idu dalje i dalje u nerealnim zahtevima“, ističe Anđelković.

  Da su Albanci pokazali spremnost na kompromis, onda bi imalo smisla i s naše strane da se popusti njihovim zahtevima, ali pošto nisu, „moramo da budemo čvrsto na pozicijama Rezolucije 1244 i teritorijalnog integriteta Srbije, što u tim uslovima isključuje i priču o podeli Kosova, dodaje naš sagovornik.

  Vreme da Srbija uvede reciprocitet

  Kad je reč o Hotijevoj pretnji da će, ukoliko kompromis ne bude postignut, vratiti mere reciprociteta, Anđelković kaže da nikada nije ni bilo mera reciprociteta, jer Srbija nikada nije uvela nikakve mere prema Kosovu.

  Da je Srbija uvela nekakve mere protiv Kosova, svoje secesionističke pokrajine, onda bismo mogli da pričamo o merama reciprociteta, dodaje on.

  „Ovako, ovde se radi o njihovoj agresiji i nanošenju štete ostatku Srbije. Ako nastave da prete, mislim da je vreme da Srbija uvede kontramere, odnosno da Srbija uvede mere reciprociteta“, ističe Anđelković.

  Popustljivost Srbije — zeleno svetlo za albanske podvale

  Sadašnja situacija je takva da smo mi vrlo popustljivi i onda se Albanci ohrabruju da idu sve dalje i dalje, dodaje on.

  „Da smo na vreme odgovorili kontramerama, možda bi se Albanci drugačije ponašali, ovako kao da im dajemo zeleno svetlo za dalje podvale. Mislim da ako uvedu bilo kakve mere, Srbija mora da izvrši blokadu Kosova, da spreči transport kako robe, tako i saobraćaja i da na sve druge načine nastoji da nanese štetu Kosovu, isključujući samo srpske enklave i sever Kosova“, smatra Anđelković.

  Poziv kosovskoj opoziciji da uzme učešće u dijalogu sa Beogradom je, prema Anđelkoviću, Hotijev marketinški potez unutar albanske zajednice, na koji mi ne bi trebalo da se obaziremo.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rezolucija 1244, dijalog Beograda i Prištine, platforma, Avdulah Hoti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga