06:23 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2848
  Pratite nas

  Potpuni prekid veza SAD i Kine teško je zamisliti iz mnogo razloga. Odvajanje dve najveće svetske ekonomije ne bi pogodilo samo njih, već i čitav svet. To bi bio katastrofičan scenario, poguban po sve.

  To je izjavio za Sputnjik Milorad Denda, nekadašnji dopisnik naših medija iz Pekinga, povodom uzburkanih odnosa između SAD i Kine pošto je predsednik Donald Tramp u četvrtak na svom Tviteru objavio da Amerika zadržava političku opciju da potpuno prekine sve veze sa Kinom.

   „Sam trgovinski rat između Kine i Amerike već donosi dosta nevolja i drugim subjektima međunarodnih ekonomskih odnosa“, rekao nam je Denda.

  Već samu najavu iz SAD, Peking tumači kao nerealnu. Naš sagovornik napominje da pri razmatranju tako oštrih izjava, koje su poslednjih meseci česte, pogotovo iz Vašingtona prema Pekingu, treba ispitati koliko su one deo uzavrele američke predizborne kampanje, a koliko deo već osmišljene dugoročne strategije prema Kini.

  Prekid veza Amerike i Kine bio bi poguban

  Analizirajući Trampovu izjavu na taj način, Denda ocenjuje da se iza nje kriju oba segmenta, pogotovo onaj vezan za predizbornu kampanju, zbog čega je, pre svega, tumači kao pritisak na Kinu.

  On napominje da se Tramp ne nalazi u zavidnom položaju zbog izuzetno slabog odgovora na pandemiju virusa korona i ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu i da zato želi da pokaže svoje rezultate, odnosno da dobro upravlja i sređuje odnose sa Kinom:

  „Aktivisti Republikanske stranke dobili su za predizbornu kampanju dokument od 57 stranica samo o tome kako treba nastupati prema Kini. Ta vrsta komitetskog naloga prema svojim aktivistima, šta treba govoriti o Kini, kako je kritikovati i slično, govori o jakoj opsednutosti Bele kuće odnosima sa Pekingom. Nadajmo se da će u toj opsednutosti biti dovoljno razuma da se ne ide ka radikalnim koracima“, naglašava Denda.

  Odnosi SAD i Kine
  © CC0
  Prekid veza Sjedinjenih Američkih Država i Kine bio bi poguban za ceo svet.

  Kina u pripravnosti

  Ipak, Denda ističe da Kina jača ekonomske odnose i proizvodnju unutar zemlje, da dugoročno bude u pripravnosti. Osim toga, on tvrdi i da Kina jača veze sa drugim delovima sveta, u nameri da se „otupi oštrica“ američkog pritiska i pokušaja da oko sebe okupi saveznike za zajednički udar na tu zemlju.

  „Nema govora o nečemu što bi moglo da poremeti Kinu. Ona jedino može da iznijansirano nastupa prema SAD, u smislu izvesnih ustupaka koji ne bi narušavali njene ključne nacionalne interese“, naglasio je Denda.

  Kompleksna politička situacija u SAD

  Osvrćući se na kompleksnost trenutne političke situacije u SAD, Denda predočava da se istog dana, kada je Tramp objavio tvit, s jedne strane govorilo o razvijanju ekonomskih odnosa između Kine i Amerike, a s druge na Kinu vršio pritisak.

  Američki trgovinski predstavnik Roberta Lajthajzer tog dana je u Kongresu izjavio da bi odvajanje od Kine bilo loša opcija, jer se već ostvaruje prva faza trgovinskog sporazuma s tom zemljom.

  S druge strane, Tramp je potpisao Uredbu o autonomnoj pokrajini Sinkjang u Kini, gde živi ujgurska muslimanska manjina, koja omogućava uvođene sankcija kineskim zvaničnicima koji, prema američkim tumačenjima, učestvuju u zlostavljanju te manjine.

  Neuspeli pritisak na Kinu

  Denda predočava i da su se samo dan pre toga na Havajima sastali američki državni sekretar Majk Pompeo i kineski diplomata Jang Đieči i da taj sastanak nije naišao na veliki publicitet, iako je to bio prvi kontakt na visokom nivou između dve strane, posle više meseci i svega što je za to vreme izrečeno povodom pandemije koronavirusa.

  „Očigledno je da taj sastanak nije ispunio američka očekivanja u smislu pritiska na Kinu, a kao reakcija na takvu situaciju dolazi i ova Trampova izjava, koja, po meni, pre svega, treba da pokaže američkim biračima da je Tramp jedini u mogućnosti da sređuje i upravlja odnosima sa Kinom“, istakao je Denda.

  On dodaje da je za Trampovo reagovanje verovatno „zaslužan“ i njegov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, koji narednih dana treba da objavi knjigu u kojoj se tvrdi da je Tramp molio kineskog predsednika Si Đinpinga da mu pomogne da osvoji drugi mandat, što američki predsednik želi da neutralizuje.

  Pročitajte još:

  ► Ruski ekspert: Tramp „igra na kartu Kine“ kako bi skrenuo pažnju sa haosa u SAD

  ► Novi front u sukobu Kine i Amerike: Borba za kontrolu koja može da promeni svetske tokove novca

  ► Peking obećava odlučan odgovor Americi: Nikada nećete obuzdati razvoj Kine

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga