14:03 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 270
  Pratite nas

  Odbornica Skupštine Grada Beograda Draginja Vlk položila je cveće i odala počast žrtvama opsade Lenjingrada na Piskarjovskom groblju u Sankt Peterburgu, gde je sahranjeno na stotine hiljada stanovnika tog grada i vojnika koji su nastradali tokom Drugog Svetskog rata.

  „Veličina patnje i stradanja koje je Drugi svetski rat doneo Srbima i našem bratskom narodu Rusima ne daje nam pravo da dozvolimo reviziju istorije, jer to preti ne samo prestanku sećanja na pretke već i opstanku naroda“, rekla je Vlkova prilikom posete.

  Odbornica Skupštine Grada Beograda Draginja Vlk
  © Foto : Sputnjiku ustupila Draginja Vlk
  Odbornica Skupštine Grada Beograda Draginja Vlk
  Takođe je dodala da ceo svet ove godine obeležava 75 godina pobede nad fašizmom, a da su naši narodi platili slobodu svojim životima.

  „Tadašnja Jugoslavija, u odnosu na broj stanovnika, našla na trećem mestu po broju žrtava u svetu“, dodala je Vlkova.

  Odbornica Skupštine Grada Beograda Draginja Vlk
  © Foto : Sputnjiku ustupila Draginja Vlk
  Odbornica Skupštine Grada Beograda Draginja Vlk
  Piskarovsko memorijalno groblje nalazi se na severu Sankt Peterburga i predstavlja jedno od najvećih mesta gde su sahranjene žrtve Lenjingradske blokade. Memorijalni kompleks je otvoren 9. maja 1960. godine, a prema procenama na tom groblju je sahranjeno više od 500.000 ljudi, među kojima je i brat predsednika Vladimira Putina.

  Za grad Beograd i Srbiju ovaj memorijalni kompleks je veoma značajan i po tome što je ove godine sa Piskarovskog memorijalnog groblja ministar Odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu doneo osveštanu urnu sa zemljom baš sa ovog mesta.

  Spomenik „Domovina“ na groblju Piskarevskog u Sankt Peterburgu.
  © Sputnik / Alekseй Daničev
  Spomenik „Domovina“ na groblju Piskarevskog u Sankt Peterburgu.

  „Kao Beograđanka, radujem se što će groblje Oslobodioca Beograda dobiti i Večnu vatru po uzoru na ovu u Piskarjovskom memorijalnom groblju i što sam prva odbornica Skupštine Grada Beograda koja je imala prilike da oda počast ruskim žrtvama na ovom veoma značajnom mestu“, rekla je Vlkova. 

  Odbornica Skupštine Grada Beograda posetila je Sankt Peterburg i Moskvu kako bi u svojstvu međunarodnog eksperta bila posmatrač referenduma za izmenu Ustava Ruske Federacije.

  Tagovi:
  žrtve, počast, opsada Lenjingrada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga