12:00 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  4544
  Pratite nas

  Sve ono što preti drugima preti i nama i zbog pandemije korone ne smemo zaboraviti na druge viruse, kaže za Sputnjik virusolog dr Ana Gligić, komentarišući pojavu novog soja virusa u Kini koji prenose svinje.

  Ovaj virus, koji istraživači nazivaju G4 EA H1N1, može da raste i da se razmnožava u ćelijama disajnih puteva, a dokazi o nedavnoj infekciji pronađeni su kod ljudi koji su radili u klanicama i svinjskoj industriji u Kini. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da bi mogao da mutira, što bi olakšalo njegovo širenje i preraslo u potencijalnu pandemiju.

  Na pitanje koliko je novootkriveni virus opasan virusolog dr Gligić, koja je bila šef laboratorije u Beogradu u vreme epidemije velikih boginja 1972. godine, kaže da se o njemu za sada malo zna i dodaje da nije reč o koronavirusu već o influenci, virusu gripa koji je sa svinje prešao na čoveka.

  „Skoro svaki od virusa, počev od ebole koju ovde na sreću nismo imali, počinje kao blaga respiratorna infekcija, a kada virus prođe prvo razmnožavanje na sluzokožama on invadira one organe za koje ima afinitet. Virusi se u laboratoriji tako i ispituju, da bi se grupisali oni koji su respiratorni, koji napadaju digestivni trakt ili centralni nervni sistem“, objašnjava dr Gligić.

  Uz koronu prete i drugi virusi

  Ono što je, kako kaže, zabrinjavajuće u ovom trenutku je to što je u Francuskoj, kod bolesnika za kog se mislilo da ima koronu, utvrđena groznica Zapadnog Nila. U Srbiji je 2011. godine registrovano preko 100 slučajeva ovog virusa.

  „I ona počinje kao respiratorna infekcija, ali u težim slučajevima ona ne napada respiratorni sistem, već kada se razmnoži u respiratornom sistemu napada centralni nervni sistem. Zapadnonilsku groznicu smo svojevremeno istraživali i mi imamo žarišta, a desi se da prođe nezapaženo. Prenosioci su komarci, a sve je počelo od Obedske bare gde se ptice selice odmaraju kada dođu iz Afrike“, ukazuje za Sputnjik čuvena virusološkinja.

  Opasnost od groznice Zapadnog Nila

  Kako kaže, zima je bila blaga, komaraca ima puno, kao i glodara, pa treba biti posebno oprezan da nam zbog pandemije ne promaknu druge respiratorne infekcije.

  „Uz testiranja na koronu paralelno treba raditi i ono što nam sada preti – mišja groznica, zapadnonilska groznica, Papadačijeve groznice“, kategorična je dr Gligić.

  Komentarišući aktuelnu situaciju sa koronavirusom i porast broja obolelih, dr Gligić kaže da tako nešto nikako nije očekivala.

  „Da se porast broja zaraženih desio samo kod nas to bih pripisala skupovima neadekvatnim u vreme korone, od utakmica do predizbornih skupova. Međutim, očekujem da će se situacija staviti pod kontrolu jer je u velikoj meri povećano UV zračenje“, smatra sagovornica Sputnjika.

  UV zračenje ne pogoduje koroni, ali građani svakako treba da izbegavaju boravak na suncu, poručuje dr Ana Gligić.

  Tagovi:
  svinjski grip, zapadni nil, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga