11:39 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2940
  Pratite nas

  Jedan od najznačajnijih srpskih dečjih pesnika, Ljubivoje Ršumović, koji danas puni 81. godinu, poručuje da ljudi, da bi bili dugovečni treba da imaju dobru dušu i slabo pamćenje.

  „Kažu da je za dugovečnost potrebno imati dobru dušu i slabo pamćenje. Naravno, sa dušom se treba nekako dogovoriti, a za pamćenje nas priroda natera u ovim godinama. Ja sam danas navršio 81. To je moja poruka ljudima – da vide kako će se dogovoriti sa dušom, da to nekako regulišu“, poručuje on.

  Ršumović je rođen u zlatiborskom selu Ljubišu 3. jula 1939, a školovao se u rodnom mestu, Čajetini, Užicu i Beogradu. Rodno selo i Zlatibor bili su mu inspiracija za mnoge dečje pesme.

  Dečjim pesništvom počinje da se bavi pod uticajem Duška Radovića, koga je upoznao dok je u Beogradu studirao Filološki fakultet. Bio je urednik na Radiju i Televiziji Beograd, autor je brojnih dečjih emisija („Hiljadu zašto“, „Hajde da rastemo“, „Fazoni i fore“...). Brojne njegove pesme ušle su u antologije, a  zahvaljujući dečjem horu „Kolibri“, pevaju se i danas. 

  Tagovi:
  poruka, rođendan, Ljubivoje Ršumović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga