08:18 22 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  198261
  Pratite nas

  Amerika nikada neće odustati od pokušaja ne samo da utiče na ovaj region, nego da dominira njime, kaže politikolog Aleksandar Pavić na vest da je Stejt department opredelio novac za „jačanje veza“ između Srbije i SAD.

  U nastojanju da ojača srpsko-američke odnose i upozna srpsku javnost sa kulturom i vrednostima Sjedinjenih Država, Stejt department je za tu svrhu opredelio 325 hiljada dolara, preneo je RT.

  „Želimo, takođe, da pomognemo srpskom narodu promovisanjem ekonomskog razvoja, jačanjem demokratije, zaštitom ljudskih prava, razvojem regionalne stabilnosti i približavanjem članstvu u EU“, navodi se u dokumentu Stejt departmenta u koji je RT imao uvid.

  Vašington bi da nam ukaže na prednosti saradnje sa njim

  Do 30. avgusta za ta sredstva mogu da konkurišu srpske i američke neprofitne organizacije, organizacije civilnog društva ili vladine agencije. Oni koji budu deo tog projekta će biti u prilici da nam, između ostalog, predoče američku politiku prema Srbiji, regionu i Evropi, ali i „prednosti saradnje“ sa Vašingtonom i zapadnim asocijacijama.

  „To je jednostavno, još jedan aspekt američke meke moći. Sada se to ističe da bi u Kongresu s tim moglo da se maše kako još nešto rade na suzbijanju takozvanog malignog ruskog uticaja, pa i kineskog. Amerika se oseća sve ugroženijom ponovnim usponom dve sile – Rusije i Kine i smatra da mora dodatno da pojača propagandu. Sve to je deo opšte priče i ovde suštinski nema ničeg novog, pogotovo što su sume o kojima govorimo izuzetno male“, kaže Pavić za Sputnjik.

  USAID svuda, od lokala do obrazovanja

  Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
  © AFP 2020 / NICHOLAS KAMM
  Stej department je odlučio da sa 325 hiljada dolara "jača veze" Srbije i Amerike, finansirajući neprofitne organizacije koje će nam predočiti vrednosti SAD.

  Dobar poznavalac američke političke scene napominje da iako je ovde reč o maloj sumi, Amerika u ovakve svrhe izdvaja velika sredstva i to radi neformalno kroz  javno-privatno partnerstvo.

  „U suštini, Srbiji se daju milioni preko raznih programa, preko američeke agencije za međunarodni razvoj (USAID), preko donacija NVO, korporacija“, napominje naš sagovornik i podseća da USAID odavno partnesrki nastupa sa drugim međunarodnim fondacijama, uključujući i Sorošev Fond za otvoreno društvo koji je kod nas vrlo aktivan.

  USAID je, kako ističe, prisutan svuda – u lokalnim samoupravama, obrazovnom sistemu, infrastrukturi, pomoći medijima. Zato sumu Stejt departmenta on vidi samo kao mali deo koji je simboličan za celokupnu sliku.

  Totalna dominacija spektra

  Pavić je zanimljivim ocenio i činjenicu da je deo sume namenjen i podršci evrointegracijama. To je, smatra on, još jedan čvrst dokaz koliko je EU u stvari čedo Amerike, odnosno američke duboke države i da američki predsednik Donald Tramp koliko god da je hteo nije uspeo da prekine te transatlantske veze, niti da ih bitno preformatira.

  „Ovo je samo nastavak jednog istog propagandnog rata koji Amerika širi ne samo u Srbiji nego po svetu. Zapad nikada neće odustati od pokušaja da dominira nad ovim regionom. Priroda modernog zapada je takva. Oni nikada ne odustaju. Ako se ne šire to je za njih poraz i oni ne mogu da trpe ravnopravne odnose ni sa kim drugim i ako ne vode vrući rat, onda vode hladni rat ili rat drugim sredstvima“, kaže sagovornik Sputnjika.

  Uvek će, kako naglašava, težiti da nameću drugima svoje vrednosti, svoj pogled na svet. Zato on ističe da je potez Stejt departmenta ono što Amerika ovde radi sve vreme i nikada nije prestajala, pogotov sada kada joj, po njenom shvatanju, ozbiljna poretnja dolazi od Rusije i Kine.

  Nzinga Preskod iz SAD i Ruskinja Aida Šanajeva tokom polufinala u ženskoj kategoriji na Svetskom prvenstvu u mačevanju u Moskvi.
  © Sputnik / Alexey Filippov
  Ako se pojavi upliv bilo koje druge sile koju oni ne mogu da kontrolišu to je za Ameriku pretnja, a ona im po njihovom viđenju sada dolazi od Rusije i Kine.

  „Sve što nije totalna dominacija spektra, kako kažu Amerikanci, to je za njih već opasnost. Ako nisu potpuno dominantni, ako se pojavi upliv bilo koje druge sile koju oni ne mogu da kontrolišu to je za njih pretnja“, zaključio je Pavić za Sputnjik.

   

  Tagovi:
  jačanje, veze, Srbija, Stejt department
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga