04:44 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1780
  Pratite nas

  Zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu je drastičan diplomatski potez, početak nove faze „rata“ između SAD i Kine, iako je verovatno namenjen skretanju pažnje sa unutrašnjih problema u Americi. Međutim, Kina neće sedeti skrštenih ruku, neće ostati dužna, kaže za Sptunjik dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Pekinga Zoran Đorđević.

  Sjedinjene Države naložile su juče Kini da u roku od 72 sata zatvori diplomatski konzulat u Hjustonu. Peking je oštro osudio ovaj potez i zapretio recipročnim merama i već razmatra zatvaranje američkog konzulata u Vuhanu.

  Consulate-General of the People's Republic of China in Houston
  © CC0
  Konzulat Narodne Republike Kine u Hjustonu.

  Stejt department je saopštio da je odluka doneta da bi se Amerika zaštitila od ilegalnih špijunskih aktivnosti. Oglasilo se i američko Ministarstvo pravde, koje kaže da su u zaleđini kineske vlade hakeri pokušali da ometaju razvoj vakcine protiv virusa korona, odnosno, da je konzulat bio uključen u nezakonite aktivnosti.

  Oba saopštenja objavljena su pošto su nepoznate osobe snimljene kako spaljuju papire u kantama za đubre u dvorištu konzulata.

  Dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Pekinga Zoran Đorđević skreće pažnju na važnu činjenicu, da se ne zna šta je konkretan razlog zašto bi konzulat bio zatvoren.

  „Svedoci smo konstantnog pogoršavanja kinesko-američkih odnosa, gde se Kina malo pomirljivije ponaša, želi da izgladi tu situaciju, dok Amerikanci nalaze nove i nove razloge za njeno zaoštravanje. Ovo je najnoviji i čini mi se u diplomatskom smislu prilično drastičan potez“, kaže Đorđević.

  Kina SAD
  © AP Photo / Andy Wong
  Stejt Department je saopštio da je odluka doneta da bi se Amerika zaštitila od ilegalnih špijunskih aktivnosti.

  Nova faza „rata“

  On smatra da je ovo početak nove faze „rata“, u kome uvek dobija onaj koji prvi lansira neku ideju, a onaj ko se brani je u nepovoljnijem položaju. Međutim, bez obzira što je Kina u defanzivnoj poziciji, ne verujem da će sedeti skrštenih ruku, neće ostati dužna, kaže Đorđević.

  „Da bi se pokazala kao ravnopravan partner, da ne kažem neprijatelj, Kina će verovatno preduzeti sličnu akciju. Neće dozvoliti da se iko meša u njene unutrašnje poslove, a ovaj diplomatski poprilično veliki presedan, neće da izađe na dobro. Ipak ne verujem da će izazvati mnogo veće sukobe, osim što će puniti novine narednih nekoliko dana.“

  Kina će odgovoriti recipročnim merama

  Đorđević dodaje da SAD u Kini ima više konzulata, nego obrnuto i da bi se prvi potez mogao odnositi upravo na njihovo zatvaranje. On podseća da u međusobnim optužbama, kako kaže, ima svega, da SAD optužuju Kinu da kineskim građanima sa američkim državljanstvom ograničava slobode. Kina tvrdi suprotno, odgovarajući Americi, ali cilj je isti.

  Američki vojni brod razarač Džon S. Mekejn u rutinskoj patroli na Južnom kineskom moru
  © Foto : Navy Petty Officer 3rd Class James Vazquez
  Američki vojni brod razarač "Džon S. Mekejn" u rutinskoj patroli na Južnom kineskom moru

  „Suština je u tome da se nepotrebno, a nekome je potrebno, podižu tenzije, a svakako se pogoršavaju odnosi. Imali smo i akciju američke flote naspram kineskih manevara u Južnom kineskom moru, to takođe podiže tenziju. Tu je i Zakon o bezbednosti u Hong Kongu, on se odnosi na kinesku teritoriju, prema tome, tu Amerika nema šta da traži, ali oni navodno štite slobode u celom svetu“, kaže naš sagovornik.

  Tramp skriva posledice korone

  Glavno je pitanje: Zašto se Amerika baš u ovom trenutku odlučila da zatvori kineski konzulat u Hjustonu? 

  Đorđević kaže da za to postoji više razloga, ali se slaže sa većinom američkih analitičara koji smatraju da je ovaj potez deo Trampove predizborne kampanje.

  „Razlog mogu biti predstojeći izbori u SAD, ali i skretanje pažnje američke javnosti sa posledica virusa korona. Ovo može da se shvati kao jedan potez koji daje malo oduška, hajde da se usmerimo sad na Kineze, da ih optužujemo za sve i svašta, za hakere iza kojih stoji Vlada, da pomenemo i Zakon o bezbednosti Hong Konga koji nama ne odgovara, sve je u igri“, kaže naš sagovornik.

  Američki predsednik Donald Tramp
  © AP Photo / Alex Brandon
  Američki predsednik Donald Tramp

  Đorđević dodaje da ne možemo da znamo šta tačno Tramp mora da upotrebi da bi pridobio svoje birače, ali da je u svakom slučaju skretanje pažnje sa posledica aktuelnih dnevnih političkih zbivanja dobrodošlo, da se relaksira situacija na unutrašnjem planu.

  Američki predsednik Donald Tramp najavio je da američke vlasti mogu zatražiti od Kine da zatvori još neke konzulate u SAD.

  Tagovi:
  diplomatski sukob, rat, tenzije, zatvaranje, Hjuston, konzulat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga