21:20 06 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  76220
  Pratite nas

  Mark Esper, američki sekretar odbrane, u svom poslednjem obraćanju u Pentagonu ne samo da nije propustio da još jednom udari na Rusiju, već je umalo objavio rat Evropi: „Biću jasan – mislim da je Nemačka najbogatija zemlja u Evropi. Njene troškove na odbranu je moguće i treba uvećati. Morala bi da dostigne nivo 2 odsto od BDP-a ili čak iznad toga. 

  Ja sam vrlo javno, a čak i u privatnim razgovorima sa kolegama, naglašavao koliko je važno da u sklopu NATO-a i bilo kojih drugih alijansi delimo breme (troškova), kako bismo svi mogli da zaustavimo Rusiju i izbegnemo mir u Evropi.”

  Esper je najverovatnije napravio lapsus, ali mnogi se pitaju da li je ova greška zaista bila slučajna i koji su zapravo novi ciljevi Pentagona. 

  U ovom govoru sekretar odbrane istakao je da će Amerika smanjiti svoje vojno prisustvo u Nemačkoj time što će iz zemlje izvesti skoro 12 hiljada svojih vojnika. Od njih će 5,6 hiljada biti prebačeno u druge zemlje NATO-a s ciljem da „obuzdaju Rusiju”. Deo vojnika, koji se trenutno nalaze u Nemačkoj, biće preusmeren u Crno more kako bi se omogućila bezbednost na jugoistočnom obodu. Takođe je pomenuo da bi uskoro Amerika mogla da prebaci dodatne vojne snage u Poljsku ili Baltičke zemlje - to jest bliže Ruskoj granici.  

  Sekretar odbrane SAD objavio je i plan o rekonfiguraciji američkog prisustva u Evropi prema kome će štab američkih snaga biti premešten iz Nemačke u Belgiju.

  Konstantin Kosačov, šef komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije smatra da Amerika provocira raskol Evrope: „Počećemo od toga da je ’štab snaga SAD u Evropi‘, ma gde se nalazio, apsolutni anahronizam iz vremena Hladnog rata kada je u uslovima podeljene Evrope zapadnim Evropljanima zaista bilo važno američko vojno pokriće. Ako je to sada ikome potrebno, to su onda sami Amerikanci, koji nastavljaju da provociraju podele u Evropi po principu ’zavadi, pa vladaj‘“.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  vojska, Evropa, rat, Pentagon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga