15:43 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  21084
  Pratite nas

  Surevnjivosti na planetarnoj sceni su utoliko čudnije što Rusija nije samo za sebe pronalazila i tražila lek protiv virusa korona, već će vakcina Sputnjik biti svetska tekovina, kaže bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i Austriji Milovan Božinović.

  Nakon pet meseci od proglašenja svetske pandemije, ruski naučnici su objavili da imaju rešenje protiv te globalne pošasti. Korona virus je suviše dramatična pojava na celoj planeti, sa posledicama koje nas sve zapanjuju, kaže Božinović i dodaje da ćemo tek videti kako će se sve odraziti na socijalne i ekonomske odnose.

  U takvom ambijentu je prirodno, smatra naš sagovornik, da čuvene svetske laboratorije istražuju tu pojavu koja je i dalje za lekare misterija i nepoznanica.

  „Ako je jedna država kao što je Rusija sa tako snažnim naučnim potencijalom objavila da je pronašla vakcinu, onda sam ja spokojan da iza toga leži jedno ozbiljno istraživanje. Vakcina se istražuje godinama i tek će vreme pokazati koliko ona dugo štiti od ove bolesti. Međutim, ta vest mora da se primi sa velikim respektom“, rekao je ambasador Božinović.

  Ruska vakcina će biti svetska tekovina

  „Nadam se da će političari znati da se prema ruskoj vakcini odnose sa merom i da ne pomućuju taj tračak nade koji se kod nas pojavio. To što je saopšteno da će vakcina ‘Sputnjik’ koštati oko 10 dolara i da će je Rusija poklanjati zemljama koje ne budu mogle da je priušte, dobre su vesti pogotovo u vremenu kada nam je svima potrebno ohrabrenje. Ostaje nam da ruskim naučnicima poželimo da i dalje nastave da prate kako se cela situacija razvija kako bi svima nama olakšali život“, rekao je naš sagovornik.

  Laborant u Istraživačkom centru Gamaleja ispituje vakcinu protiv virusa korona
  © Foto : RFPI i Centr imeni Gamalei

  Rusija se ne pravi važna zbog vakcine

  Božinović kaže da je spreman da primi rusku vakcinu ali ne samo zbog činjenice da ju je već primila i ćerka predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Naš sagovornik ističe činjenicu da ćerka prvog čoveka Rusije nije maloletna već da ju je primila na svoju odgovornost, jer je i sama naučni radnik.

  „To je bio psihološki test koji je veoma bio primećen ali i razlog više da se ne pomisli kako se Rusija pravi važna, što inače ovih dana možete da nađete u svetskim medijima“, naglasio je naš sagovornik.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga