05:25 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 234
  Pratite nas

  Državljani Srbije zasad turistički ne mogu da uđu u Rusiju zbog epidemioloških mera, ali je to moguće uz negativan PCR test ne stariji od tri dana za one koji ispunjavaju određene uslove, između ostalog za lica sa stalnim boravkom, kao i za bliske rođake ruskih državljana. Oni koji imaju radnu dozvolu, i uz PCR test, moraće u 14-dnevnu izolaciju.

  U skladu sa odlukom Vlade Rusije od 16. marta 2020. godine (br. 635), koja je poslednji put ažurirana 1. avgusta, ograničenja za ulazak na teritoriju Rusije, uvedena radi sprečavanja širenja epidemije kovida 19, ne primenjuju se na strane državljane obuhvaćene spiskom koji navodimo, uz uslov da  predoče odgovarajuće važeće dokumente.

  Kako kažu za Sputnjik u Konzulatu Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, ulazak u Rusiju moguć je za:

  • Akreditovane ili imenovane saradnike diplomatskih predstavništava i konzularnih ustanova stranih zemalja u Rusiji, kao i za članove njihovih porodica;
  • Vozače teretnih vozila međunarodnog automobilskog saobraćaja, posade aviona, morskih i rečnih brodova, vozno osoblje međunarodnog železničkog saobraćaja;
  • Lica koja imaju dozvolu boravka u Rusiji;
  • Lica koja su bliski rođaci (suprug, supruga, roditelji, deca, usvojilac, usvojena deca, staratelj) državljana Rusije;
  • Lica koja ulaze u Rusiju u vezi sa smrću bliskog rođaka;
  • Lica koja jednokratno ulaze u Rusiju u vezi sa bolešću bliskih rođaka zbog koje im je potrebna nega;
  • Lica koja ulaze u Rusiju u cilju lečenja;
  • Lica koja jednokratno ulaze u Rusiju da budu angažovana u radnoj delatnosti u svojstvu visokokvalifikovanih stručnjaka, a uključena su u spisak koji je usaglašen sa Federalnom službom bezbednosti Rusije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije.

  Pri ukrcavanju u avion za Rusiju, kako napominju u Konzulatu, strani državljani treba da imaju medicinski dokument na ruskom ili engleskom jeziku (ili na zvaničnom jeziku države gde je registrovana organizacija koja je izdala medicinski dokument, uz prevod na ruski overen u Konzulatu Rusije), koji potvrđuje negativan rezultat PCR testiranja na kovid 19. Testiranje treba da bude urađeno najranije tri kalendarska dana pre ulaska na teritoriju Rusije.

  Kako dalje objašnjavaju u Konzulatu, pre ulaska na teritoriju Rusije strani državljani treba da popune specijalnu anketu čiji se obrazac može naći  na sajtu ruske agencije „Rospotrebnadzor“.

  Za strane državljane koji dolaze u Rusiju da budu angažovani u radnoj delatnosti, neophodno je da tokom 14 dana nakon dolaska u Rusiju budu u samoizolaciji.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  uslovi, putovanja, Srbija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga