18:04 23 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  43267
  Pratite nas

  Koliko je pobeda opozicije na crnogorskim parlamentarnim izborima napravila tektonski poremećaj među vladajućim strukturama u Crnoj Gori, može se videti i po tome što se jednom od lidera opozicije, Dritanu Abazoviću, otvorenim pismima obraćaju i crnogorski ambasadori u inostranstvu.

  Prvi je to učinio Ferhat Dinoša, do juče neprikosnoveni politički lider crnogorskih Albanaca, a danas „ambasador“ Crne Gore na „nezavisnom“ Kosovu. Dinošin primer sledio je jedan od najprominentnijih crnogorskih šovinista, ambasador u Austriji, Željko Perović, jedan od osnivača Odbora za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve.

  Kletve od ambasadora

  Oba pisma, patetičnim tonovima, što im više daje oblik kletve nego dobronamernog političkog saveta (kako njihovi autori žele da ih predstave) apeluju na Abazovića da ne ulazi u koaliciju sa „onima kojima je milija Ravna Gora od Crne Gore“ (Dinoša) ili „četničkim vojvodama“ (Perović).

  Ambasador koji se meša u pitanja zemlje iz koje dolazi treba da bude vraćen

  Međutim, ono što je zanimljivo, obojica, i Dinoša, i Perović, narušavaju diplomatsku praksu. Obraćanje političaru u svojoj zemlji sa pozicije ambasadora ne samo da nije diplomatski manir, nego je isključen iz normi ponašanja diplomatskog predstavnika u nekoj zemlji, komentariše nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović.

  „Nije njegovo da se meša u unutrašnju situaciju zemlje koja ga šalje, pogotovo da apeluje na šefa neke partije kako treba da postupa u nekoj situaciji, pogotovo postizbornoj. Prema tome, za zemlju koja šalje, to je dovoljno da ga povuče, jer se ponaša suprotno noramama koje određuju obim aktivnosti i odgovornosti ambasadora“, dodaje Jovanović.

  Treba povući ambasadore

  Posao ambasadora nije da prati situaciju u zemlji iz koje potiče, već da prati situaciju u zemlji u kojoj obavlja dužnost i da, na osnovu dobijenih informacija, izveštava o mogućnostima ili nemogućnostima unapređivanja saradnje, dodaje naš sagovornik.

  „To je dovoljno da ga zemlja koja ga šalje povuče“, kratko zaključuje Jovanović.

  „Kao Crnogorac, sa sre' srca Vas molim da promislite prije nego se zagrlite sa onima koji bi i Vas i mene u kapljici vode popili… Znam da smo u maju 2006. godine Vi i ja bili na istoj strani, znam da Crna Gora 31.08.2020. nije onakva kakvom smo je tada zamislili i Vi i ja, ali, jednako znam da će se svako ko je tada rekao 'DA', a danas podržao URU, pokajati ako se zagrlite sa četničkim vojvodom“, piše Perović.

  Dinoša, pak, Abazoviću poručuje da bi ga, ako se odluči na koaliciju sa koalicijom „Za budućnost Crne Gore“ i koalicijom „Mir je naša nacija“ u tom slučaju „blagosiljao njihov politički lider u popovskoj odori (mitropolit Amfilohije) koji je anatemisao (Mila) Đukanovića kada je priznao Kosovo, ali bi te“, upozorava, „Dante bacio u 9. krug“ pakla.

  „Kada bi ti danas otišao u savez s protivnicima nezavisne Crne Gore, preselio bi se u strune gusala. Slavili bi te, jednokratno, tvoji potencijalni šefovi, u novoj vladi Crne Gore. Oni koji su bili protiv nezavisnosti Crne Gore i koji su štrajkovali glađu kada je Crna Gora priznala nezavisno Kosovo“, piše Dinoša u „prijateljskom“ pismu Abazoviću.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  izbori, Dritan Abazović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga