03:11 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2983341
  Pratite nas

  Sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji je potpisan u Beloj kući najviše koristi samom predsedniku Amerike Donaldu Trampu, saglasni su sagovornici Sputnjika.

  Obrad Kesić, analitičar iz Vašingtona, smatra da je ovim dogovorom i Srbija na dobitku dok za Prištinu nije potpuno siguran.

  „Jedino što je Priština dobila jeste potvrda da će Izrael priznati Kosovo kao državu, što je njima korisno. Za sve ostalo morali su da prave velike kompromise i tu vidimo da je Srbija dobila najmanje dve stvari koje su mnogo bitne. Prvi put je dobila prihvatanje od strane Prištine da moraju da dele ekonomski suverenitet nad Gazivodama što znači da su Albanci morali da popuste u svom čvrstom stavu vezanom za resurse za koje su računali da su njihovi,“ ističe Kesić.
  Predsednik privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti u Beloj kući
  © AP Photo / Evan Vucci
  Predsednik privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti u Beloj kući

  Po njegovom mišljenju, upravo ovo otvara nešto što je mnogo bitno i što je od prvog dana Beograd nudio, a to je neka vrsta dualnog suvereniteta kao model po kome mogu da se rešavaju i statusna pitanja Kosova i Metohije.

  „To je za Albance vrlo škakljivo pitanje i tim ustupkom su otvorili polje i za politički deo na koji Srbija sada može da se poziva. Ovo je model sporazuma iz koga se vidi da su Albanci spremni da naprave kompromis za koji su tvrdili da je nemoguć,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.

  Tramp najveći dobitnik susreta u Beloj kući

  Kako Kesić ocenjuje, sve što se dešavalo tokom ova dva dana, pa i sam sporazum, ide u prilog predsedničkoj kampanji Donalda Trampa koji dobija još jedan poen na polju spoljne politike.

  „Posle sporazuma sa Izraelom i Emiratima ovaj sporazum dodatno šalje poruku o njemu kao državniku, koji uspešno predvodi spoljnu politiku i možda zatvara neka teška pitanja na Balkanu,“ ističe Kesić.

  Kesić smatra da je Srbija dobila ovim sporazumom ali da je najupečatljivija od svega činjenica da je Tramp obećao da će posetiti Beograd.

  Donald Tramp tokom ceremonije potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine
  © AP Photo / Evan Vucci
  Donald Tramp tokom ceremonije potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine

  Profesor i spoljnopolitički analitičar Stevan Nedeljković iako ne spori da je Srbija na dobitku, misli da je ipak Tramp glavna zvezda ovog sporazuma, posebno ako se uzmu u obzir pregovori koji nas čekaju u Briselu .

  „Mi kroz nepotpisivanje sporazuma direktno sa Prištinom pokazujemo da Kosovo ne priznajemo kao državu i to nije nešto što je novo.

  Ono što je meni posle svega ovoga u Vašingtonu zaparalo uši je izjava koja je stigla iz zvaničnog Brisela koja kaže da je „ sporazum primljen k znanju“, ali nema sumnje da ovaj sporazum ruši Briselu agendu za pregovore,“ napominje naš sagovornik.

  Pada agenda Brisela

  Po njegovom rečima, jedna od tema o kojoj je trebalo da se priča u Briselu jeste i ekonomija i sada će, dodaje, biti vrlo interesantno videti kako će se sve odvijati na evropskim pregovorima.

  „Šta će se sada naći na stolu, čini mi se da u ovom trenutku više niko nije siguran“, veruje on.   

  Naši sagovornici zaključuju da je Srbija, ako ništa drugo, barem kupila godinu dana da je niko ne pritiska da prizna Kosvao što je u političkom smislu veoma značajno za nas iako smo morali da za to platimo cenu – priznanje Kosova od strane Izraela.

  Tagovi:
  Bela kuća, sporazum
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga