16:15 27 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  24353
  Pratite nas

  Teško je verovati da će se Bošnjaci usaglasiti sa Dodikovim predlogom o premeštanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, jer to u opštim okvirima islamske spoljne politike nije poželjno. Posebno zato što pitanje Jerusalima nije rešeno i ne žele da ga prikazuju kao ekskluzivno izraelsko mesto spoljne politike, kaže za Sputnjik profesor Miloš Šolaja.

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će uputiti zahtev Predsedništvu da ambasada BiH bude premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim, jer je to visoki interes SAD, što se, kako je rekao, moglo videti i tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu.

  Profesor Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke Miloš Šolaja nije iznenađen Dodikovim predlogom, jer je, kako kaže, jasno da spoljna politika Republike Srpske prati politiku Srbije, pa su i ciljevi obe zemlje usklađeni.

  Milorad Dodik
  © Sputnik / Dejan Simić
  Milorad Dodik

  Zašto je Dodiku važno da preseli ambasadu u Jerusalim

  „Republici Srpskoj je jako bitno da ima dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, pogotovo zato što Milorad Dodik ima sankcije SAD, koje su mu uvedene zbog nepridržavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Istovremeno, poslednji procesi pokazuju da je predsedniku Trampu i spoljnoj politici SAD u ovom trenutku jako bitno da se ta ambasada prebaci iz Tel Aviva u Jerusalim, pa se sa te strane može očekivati podrška. Treba primetiti i da je Republika Srpska svoje predstavništvo iz Tel Aviva još ranije prebacila u Jerusalim“, podseća Šolaja.

  Milan Sitarski, iz Instituta za društveno politička istraživanja u Mostaru, takođe primećuje ovu činjenicu. On smatra da predlog Milorada Dodika treba u najvećoj meri posmatrati kao njegovo političko pozicioniranje.

  Bodljikava žica u Jerusalimu u Izraelu
  © Foto : Pixabay
  Republika Srpska je svoje predstavništvo iz Tel Aviva već prebacila u Jerusalim

  „Dodik je i ranije imao dobre veze sa izraelskim krugovima, pa i širim, globalnim, sa kontinentalnim jevrejskim organizacijama. Takođe, on ima dobre odnose sa jevrejskom zajednicom u BiH, posebno sa jednim njenim delom. Ne verujem da će biti konkretnih političkih posledica zbog ovog predloga, pogotovo zvaničnih, svakako mislim da je ovo nastavak njegove dosadašnje politike“, kaže Sitarski za Sputnjik.

  Bošnjaci će glasati protiv

  On dodaje da ne veruje da postoji velika šansa da druge zemlje prate primer Srbije, pa i Bosna i Hercegovina.

  „Siguran sam da će bošnjački član predsedništva i bošnjački kadrovi, uključujući i ministarku spoljnih poslova u Savetu ministara Biseru Turković, glasati protiv, a nisam siguran ni kako će se opredeliti predstavnici Hrvata, s obzirom da je, pored Sjedinjenih Država, jedino još Gvatemala prebacila ambasadu u Jerusalim“, kaže Sitarski.

  Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović
  RTRS
  Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović

  Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević slaže se sa ovim stavom, on je siguran da će vladajuća partija Bošnjaka u Bosni i Hercegovini uložiti protest zbog ovog predloga.

  „Nisam siguran da će se hrvatska strana, odnosno HDZ previše baviti ovim pitanjem. U suštini, stvar u tehničkom smislu ne može da prođe na Predsedništvu, jer moraju da imaju saglasnost oko takvih stvari. Čak i ako se ovo pitanje otvori u Predsedništvu, čak i da prethodno ne bude blokirano formalno-pravnim razlozima, ako dođe do glasanja, biće 2 prema 1“, siguran je Dizdarević.

  Podgrevanje temperature u BiH

  On objašnjava da su upravo formalno-pravni razlozi kamen spoticanja kada je ova tema u pitanju, jer su Ujedinjene nacije Rezolucijom odbacile izraelsku aneksiju Jerusalima, te da mu ovaj Dodikov predlog liči na, kako kaže, podgrevanje temperature u BiH, kojoj su skloni lideri sva tri naroda.

  I profesor Miloš Šolaja ocenjuje da je u ovom trenutku teško verovati da će se druge institucije u BiH složiti sa Dodikovim predlogom. On kaže da jednostavno nije realno da se to desi.

  Predsednik Donald Tramp pored Zida plača
  © AP Photo / Evan Vucci
  Predsednik Donald Tramp pored Zida plača
  Ambasada u Jerusalimu za muslimane nije poželjna

  „Bošnjaci su u okviru svojih političkih organizacija kao konstituent u BiH neko ko participira u Savetu ministara, u ovom trenutku daju i ministra spoljnih poslova, teško je verovati da će se oni usaglasiti sa premeštanjem ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, jer to u opštim okvirima islamske spoljne politike nije poželjno. Posebno zato što pitanje Jerusalima nije rešeno i ne žele da ga prikazuju kao ekskluzivno izraelsko mesto spoljne politike“, zaključuje Šolaja.

  Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović ocenio je inicijativu Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina premesti sedište svoje ambasade u Izraelu kao politikantsku i populističku.

  Oglasio se i član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji predlog smatra „licemernim i smešnim“. On tvrdi da Dodik na ovaj način želi da, kako navodi, prikrije svoj sukob sa američkom administracijom.

  Tagovi:
  Milan Sitarski, Zlatko Dizdarević, Miloš Šolaja, BiH, Milorad Dodik, premeštanje, Tel Aviv, Izrael, ambasada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga