20:06 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 241
  Pratite nas

  Najmanje 15 tona pirotehnike i oko 12.000 vatrometa ispaljenih u parku Patriot u okolini Moskve obasjalo je nebo tokom šestog Festivala vatrometa „Rosteh“, jednog od tri najspektakularnijih festivala pirotehnike u svetu.

  Ovogodišnji šou, posvećen 75. godišnjici pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu,
  počeo je prazničnim vatrometom po uzoru na onaj kakav je bio na proslavi pobede, 9. maja 1945. godine, a izveo ga je tim „Pirotehničkih tehnologija“.

   

  Vatromet na međunarodnom festivalu vatrometa u Moskvi, koji se održava u parku Patriot.
  © Sputnik / Maksim Blinov
  Vatromet na međunarodnom festivalu vatrometa u Moskvi, koji se održava u parku Patriot.

   

  Po istorijskim uzorima

  Jedinstvena pirotehnička sredstva za vatromet napravljena su po istorijskim uzorcima, a ispaljena su iz artiljerijskog oruđa ZIS-3, proizvedenog 1943, a koje je korišćeno i u svečanom vatrometu pre 75 godina.

  Festival se održava šesti put, ali je ovo prvi put da na njemu učestvuju samo ruski pirotehničari, i to šest najboljih ruskih ekipa iz Moskve, Sankt Peterburga, Kalinjingrada, Novosibirska, Habarovska i Čerkeska, dok su zbog pandemije gosti iz inostranstva izostali.

  Jednoglasnom odlukom žirija pobedila je ekipa iz Novosibirska, drugo mesto su zauzeli pirotehničari iz Sankt Peterburga, a treće iz Habarovska.

  Zbog pandemije virusa korona, ove godine festival je održan u formatu televizijskog spektakla, ali se organizatori nadaju da će dogodine biti vraćen u Moskvu i da će ponovo imati status međunarodnog.

  Ove godine festival je preseljen u vojni park Patriot na šezdesetak kilometara od ruske prestonice, kako bi se u Moskvi izbegao rizik masovnog okupljanja ljudi.

  Svaki vatromet je potpuno jedinstven

  Pomoćnica generalnog direktora „Rosteha“ Julija Voronova je napomenula da je ove godine uvedena još jedna novina, s obzirom da je organizovan direktan televizijski prenos – prvi put u istoriji festivala stručnjaci su komentarisali svaku ekipu, njihovo majstorstvo i objašnjavali važne tehničke detalje.

  © Sputnik / Maksim Blinov
  Festival vatrometa u Moskvi „Rosteh“
  Prema propozicijama, takmičenje pirotehničara je održano u dve faze – svaka ekipa, u trajanju od dva minuta, imala je zadatak da se predstavi uz tradicionalnu i savremenu muziku iz svog kraja, a na raspolaganju je bilo još tri minuta za program po sopstvenom izboru.

  Kako su otkrili učesnici, pripreme za takmičenje traju mesecima, a ekipe spremaju program specijalno za festival. Kako ističu takmičari, svaki vatromet je uvek jedinstven i praktično ga je nemoguće ponoviti.

  © Sputnik / Maksim Blinov
  Vatromet na međunarodnom festivalu vatrometa u Moskvi, koji se održava u parku Patriot.
  S obzirom da efekte na nebu treba uskladiti sa muzikom, ovde se radilo o jednoj od najzahtevnijih formi vatrometa, koju pirotehničari ne izvode baš često, osim u posebnim prilikama, poput ovako velikih takmičenja i proslava.

  Poslednjih godina festival „Rosteha“ je ušao u tri najveća u svetu pirotehnička šou-programa, zajedno sa onima koji se održavaju u Kanu i Dubaiju.

  Tagovi:
  pirotehnika, Moskva, Festival vatrometa „Rosteh“
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga