20:01 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  828122
  Pratite nas

  Kao što su Hrvati početkom devedesetih lansirali pesmu Danke Dojčland (Hvala Nemačkoj) zbog podrške Berlina njihovoj nezavisnosti, tako i u Srbiji, samo što se ne zapeva – Tenk ju Tramp (Hvala Trampu) – ali još ne znamo zbog čega.

  Iako Amerika ne predlaže ništa konkretno za sudbinu Gazivoda na Kosovu i Metohiji, predsednik SAD je već n(i)ečim „zaslužio“ da se to jezero nazove po njemu.

  Na ovoj veštačkoj akumulaciji oko koje kosovski Albanci i Srbi obaraju ruke godinama, u četvrtak je osvanuo transparent – Trampovo jezero, a na mostu „Trampov most“.

  Jezero Tramp
  © Foto : Sputnjiku ustupile Večernje novosti
  "Jezero Tramp"

  „Danke Dojčland“, pa „Tenk ju Tramp“

  Navodno, „kumovi“ novog imena ovog važnog vodnog i elektro-energetskog resursa su kosovski Srbi, iako je u to baš teško poverovati jer bi tako pomalo gazili i sebe na Gazivodama. Elem, Tramp je, prema njihovom objašnjenju, zaslužan jer – „donosi mir“.

  Nije poznato kakav je mir došao na KiM posle Vašingtonskog sporazuma Beograda i Prištine od 4. septembra, za koji jeste zaslužan Tramp, ako je svima poznato da su ratna dejstva na Kosovu, ako ne računamo martovski pogrom 2004. prestala još 1999. godine.

  Doduše, poruka da je Tramp doneo mir, uklapa se u slavodobitni, ali nadrealni poklič iz Bele kuće da je predsednik Amerike zaustavio „masovno ubijanje“ Srba i Albanaca nominujući se tako i za Nobelovu nagradu.

  Podiže li se Trampov generalštab u Beogradu

  Sledeći ovu logiku, pošto su Amerikanci najavili da će partnerski učestvovati u obnovi Generalštaba u Beogradu, kog su srušili 1999. godine, možda bi trebalo i da u Kneza Miloša nikne velelepna građevina – Trampov generalštab.

  A ne bi bilo loše i da razmislimo o Trampovom spomeniku na nekoj atraktivnoj lokaciji u Srbiji, kod srušenog Žeželjevog mosta u Novom Sadu ili ispred zgrade RTS...

  Cinizam na stranu, ne priliči Srbima ni vrednosno ni kulturološki ni civilizacijski da oponašaju jeftine, poltronske kič akcije, na primer Albanaca, koji su podizali statue Bilu Klintonu i dodeljivali ulice Bajdenu i trgove Medlin Olbrajt i ostalim OVK herojima…

  Ne priliči Srbima, koji su bili dostojanstveni i kad su spasavali američke pilote iznad Pranjana, i kad su krvarili sa američkim saveznicima, pa i kad su protiv njih ratovali i mirili se, da se srozavaju na te jeftine i snishodljive predstave.

  Spomenik Bilu Klintonu u Prištini
  © AFP 2021 / ARMEND NIMANI
  Spomenik Bilu Klintonu u Prištini

  Sačuvati minimum dostojanstva

  Naravno da je vreme da Srbi potpuno napuste vulgarne, primitivno-kafanske matrice da su nam Amerikanci za sve krivi i da mi možemo sa njima i da se bijemo.

  Naravno da je pozitivno i dragoceno da u jednoj od najmoćnijih sila sveta imamo saveznika, sagovornika, a ne neprijatelja.

  Korisno je možda i da politički i diplomatski, koliko možemo sa našim skromnim kapacitetima, pomognemo da Tramp pobedi na predsedničkim izborima, a ne deklarisani antisrbin Bajden.

  Ali, bilo bi dragoceno i u svemu tome zadržati vertikalu nacionalnog i državnog ponosa.

  Pa makar jezero ostalo da se zove Gazivode, kao što će Kosovo ostati deo Srbije.

  Tagovi:
  ponos, nacionalni, Nemačka, pogrom, Kosovo i Metohija, promena, ime, jezero, Gazivode, Donald Tramp
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga