17:34 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11381
  Pratite nas

  Jermenskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji nije poznato da neko od njenih članova ima nameru da se priključi oružanim snagama Jermenije u ratu koji trenutno bukti u Nagorno Karabahu. Bilo kakvo učešće u oružanim konfliktima mora biti u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonodavstvom. Milioni iz jermenske dijaspore spremni za maticu.

  Ovako najave jermenskih zajednica širom sveta da će slati dobrovoljce u Jermeniju komentariše predsednica i osnivač Jermenske nacionalne zajednice u Srbiji Biljana Šahrimanjan Obradović. Organizacija kojom predsedava, a koja okuplja oko 5000 Jermena koji žive u Srbiji spremila se da matici pruži humanitarnu pomoć, dodaje ona.

  „Što se tiče same pomoći, dobili smo spisak potrepština. Nastojaćemo da organizujemo dobrotvorno veče u skladu sa epidemiološkim merama.  Jermenska nacionalna zajednica u Srbiji je ponudila svoju pomoć u humanitarnom delu, ali za sada još nije definisana obim i potreba pomoći jer su se mnogo moćnije dijaspore iz SAD i Rusije pokrenule i skupile milione dolara donacija, pored novca i medikamente i mnoge druge potrepštine“, naglašava Šahrimanjan Obradović.

  Jermeni širom sveta čuvaju svoju tradiciju

  Od rijaliti megazvezde Kim Kardašijan Vest, preko muzičara Serža Tankijana, fudbalera, šahista i drugih javnih ličnosti jermenskog porekla, stižu poruke solidarnosti i podrške Jermeniji i Nagorno Karabahu, a iz nekih jermenskih zajednica i najave za slanje dobrovoljaca.

  Svejermensku solidarnost širom sveta Šahrimanjan Obradović objašnjava vezanošću Jermena za svoju kulturu i tradiciju.

  „Mi Jermeni smo patrijarhalan narod, koji gde god da se nalazi čuva i neguje svoju tradiciju. Jermenska dijaspora je jedna od mnogobrojnijih u svetu. Takodje svake godine dijaspora šalje ogroman novac rođacima, a i sami ulažu i troše u Jermeniji. Genocid iz 1915. Samo je dodatno pojačao solidarnost i povezanost Jermena, tako da nikog ne treba da čudi Jermenska solidarnost“, kaže ona i kao primer navodi upravo Kim Kardašijan.

  Jermenska dijaspora je izuzetno brojna i razasuta gotovo po svim zemljama sveta. Računa se da se najbrojnije jermenska zajednice nalaze u Rusiji (između 1 700 000 i 2 500 000 ljudi), SAD (između 500 000 i 1 500 000 ljudi) i Francuskoj (između 300 000 i 600 000 ljudi). Sama Jermenija ima oko tri miliona stanovnika.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenska zajednica u Srbiji, Humanitarna pomoć, Nagorno-Karabah, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga