01:12 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  61092
  Pratite nas

  Izmene izbornog Zakona u BiH potrebne su iz više razloga ali je trenutno na delu pokušaj da Hrvati u BiH dobiju veća prava. Hrvatski premijer Andrej Plenknović u onlajn konferenciji UN rekao je da treba da se izmeni Dejtonski sporazum. Zato Zagreb razgovara sa nacionalnim predstavnicima naroda u BiH, a ne sa zvaničnicima ove države.

  To je stav političkog analitičara iz Banjaluke Anđelka Kozomore povodom očigledne diplomatske ofanzive Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu . On kaže i da je odabir sagovornika po nacionalnom liderstvu uzrok toga što je besan hrvatski član predsedništva BiH Željko Komšić. On, uz Šefika Džaferovića koji je predsedavajući BiH, nije pozvan u Zagreb na razgovore.

  „Komšić ne besni jer se Zagreb, kako kaže, meša u unutrašnje stvari BiH već, što su posle posete Milorada Dodika, u posetu Zagrebu pozvani i Bakir Izetbegović, predsednik SDA, i Dragan Čović, predsednik HDZ BiH, a sva trojica su predstavnici naroda“ kaže Kozomora.

  Zagreb želi entitet za Hrvate

  Hrvati su jasno dali do znanja da žele da se u BiH razgovara o drugačijoj podeli na nacionalnoj osnovi, odnosno, o većim pravima Hrvata koji su potupno majorizovani u Federaciji, napominje naš sagovornik ukazujući i da je hrvatski premijer govorom pred UN jasno uputio signal na šta Zagreb cilja.

  „Doduše, zvaničnici Hrvatske nisu javno govorili o stvaranju trećeg, hrvatskog entiteta u BiH, posle sastanka sa Miloradom Dodikom ili ostalom dvojicom sagovornika iz BiH, ali mislim da je jasno kakve promene žele u BiH,“ napominje Kozomora.

  Raspakivanje Dejtona bi uništilo RS

  Naš sagovornik smatra da je ovo bila tema i zbog koje je Dodik kao srpski predstavnik u BiH, prvi pozvan u Zagreb, jer su hteli da čuju mišljenje najveće etničke grupe. Dodik je doduše, odavno govorio da nema ništa protiv da Hrvati dobiju svoj entitet u BiH. Sad Zagreb želi da čuje stavove i druga dva nacionalna predstavnika naroda u BiH - Bošnjaka i Hrvata, odnosno, stavove Izetbegovića i Čovića.

  „Međutim, podsećam da Hrvati ne mogu da dobiju svoj entitet bez uzimanja dela teritorije Republike Srpske, jer su hrvatski Kantoni presečeni sa RS. Što znači da bi svako raspakivanje Dejtonskog sporazuma bila ujedno i velika opasnost po Republiku Srpsku“ objašnjava Kozomora.

  Jedini način da se to desi, a da se ne poremeti RS je da iza raspakivanja Dejtonskog sporazuma čvrsto stanu - Rusija i Amerika.

  „Unapred je jasno da Amerika neće stati iza RS, a na štetu Bošnjaka. Po meni, to bi bila suluda igra koja bi skupo koštala RS, i koja bi mogla da izazove novi sukob u BiH, čak i oružani,“ upozorava Kozomora.

  Bakir nikada neće pristati

  On kaže da izborni zakon može da se menja amandmanima i za to ne bi bilo potrebno uopšte dirati Dejtonski sporazum, a čak ne mora ni da se piše novi zakon. Međutim, nije siguran da će Izetbegović to prihvatiti:

  „Osim ako ga zapadni mentori na to nateraju. Uostalom, Bakir je već javno i rekao: „Dokle god možemo da biramo hrvatske predstavnike mi ćemo to da radimo“.  Dakle, nikada Izetbegović neće pristati na izmene ovog zakona i oduzeti pravo Bošnjacima da biraju hrvatske predstavnike u vlasti,“ uveren je on.

  Zagreb je u proteklih nekolko dana u posetu pozvao prvo Milorada Dodika, a zatim Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, navodno, zbog lakšeg dogovora oko izmene izbornog zakona što bi i Hrvatima koji su u sklopu Federacije omogućilo da samostalno biraju svog predstavnika u vlasti BiH.

  Tagovi:
  treći entitet, izborni zakon, BiH, Zagreb
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga