18:46 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  34702
  Pratite nas

  Pet tužbi sa odštetnim zahtevima protiv NATO-a zbog korišćenja municije s osiromašenim uranijumom tokom agresije 1999. godine biće podneto srpskom pravosuđu do kraja meseca. Do samog postupka ima mnogo barijera, pritom, niko ne zna kako će proces teći. Istina, ipak, ima šanse s jednim asom u rukavu, italijanskim advokatom – Anđelom Fjorom Tartaljom.

  Tužbe će biti podnete višim sudovima u Beogradu, Vranju, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Ta odluka doneta je pre tri dana, nakon smrti zastavnika Marka Dijana, italijanskog vojnika i nekadašnjeg pripadnika NATO snaga na Kosovu, koji se godinama borio za istinu o posledicama osiromašenog uranijuma po zdravlje.

  Postupke će pokrenuti niški advokat Srđan Aleksić u saradnji sa italijanskim kolegom Anđelom Fjoreom Tartaljom, ključnom ličnošću u ovoj borbi za istinu.

  Portugalski i italijanski vojnici KFOR mere radijaciju u Klini 2001. posle NATO agresije zbog slučajeva leukemije među vojnicima KFOR
  © AP Photo / Visar Kryeziu
  Tartaljina borba za pravdu traje već dve decenije

  As u rukavu Srbije i istine protiv NATO-a

  Tartalja je bitku za pravdu započeo pre dve decenije u Italiji. Pred italijanskim pravosuđem do sada je dobio više od 170 presuda u korist vojnika iz mirovnih misija na teritoriji bivše Jugoslavije, koji su oboleli od kancera, a neki od njih i umrli. Ukupno je podneo oko 500 tužbi, od kojih je 300 u završnoj fazi.

  Na pitanje kakve su šanse da tužbe koje on i Aleksić pripremaju dobiju pozitivan epilog, on za Sputnjik kaže:

  „Isto pitanje su mi postavili pre 20 godina u Italiji i znate kako je to prošlo. Sada treba da budete strpljivi i imate vere u ogroman posao koji treba da obavimo.“

  Aleksić nam je predočio da su Tartalja i on proteklih dana u Srbiji razmatrali mnoga pitanja vezana za postupke i pripremali tužbe, ali i da velika borba tek predstoji.

  „Mi u Srbiji imamo neke presude, pokušaje i sudsku praksu. Imamo veštake koji su veštačili na tu temu i smatramo da s njegovim dokazima i onim što mi imamo ovde možemo da dokažemo uzročno-posledičnu vezu. Ipak, tu se pojavljuje mnogo pravnih pitanja na koja moramo da odgovorimo“, istakao je Aleksić.

  Merenje radijacije
  © AP Photo / Georgian Security Service photo
  Prva i osnovna stvar je rešena – osiromašeni uranijum štetno utiče na zdravlje

  Ta pitanja su zapravo pravne barijere koje moraju da se prevaziđu pre podnošenja tužbi. Jedna od više njih je dilema da li takvi slučajevi mogu da zastare, kao i ona da li NATO ima svojstvo pravnog lica kako bi mogao da odgovara za štetu.

  Ipak, Aleksić naglašava da je prva i osnovna stvar rešena – osiromašeni uranijum štetno utiče na zdravlje.

  „Nužno je da se uspostavi sudska praksa, da odradimo posao na identičan način kao u Italiji. Zbog toga je potreban gospodin Tartalja koji ima to iskustvo, koji je tome posvetio svoj život i koji je povezao sve te stručnjake i dobio takve nalaze da apsolutno može da dokaže ono što tvrdi“, napomenuo je Aleksić i dodao da je Tartaljine dokaze priznao Vrhovni sud Italije.

  On je dodao da su odabrali da tužbe podnesu u Srbiji, jer bi u drugim zemljama mogle da budu odbijene, pošto oni koji tuže nisu državljani tih zemalja. Osim toga, troškovi prema inostranim sudovima bili bi vrlo visoki.

  Dve decenije borbe za pravdu

  Aleksić je ukazao i na to da ove tužbe pripremaju već četiri godine i da sudski procesi vezani za osiromašeni uranijum traju dugo, jer niko pre Tartalje nije dokazao da ta supstanca ima produženo štetno dejstvo po zdravlje.

  „Gospodin Tartalja je dokazao da municija s osiromašenim uranijumom utiče štetno na zdravlje. Kada je pre 20 godina počeo da radi na tome, u Italiji je to bila tabu tema i svi su rekli da je to nemoguće. On je uspeo da s italijanskim stručnjacima dokaže prisustvo teških metala i osiromašenog uranijuma u krvi italijanskih vojnika koji su boravili u Bosni i na Kosovu“, predočio je Aleksić.

  Tartalja će u Srbiju ponovo doći za oko dve nedelje, kada bi sa Aleksićem trebalo da pokrenu sudske postupke.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  tužbe, bombardovanje Srbije, NATO bombardovanje, bombardovanje, NATO agresija, municija sa osiromašenim uranijumom, osiromašeni uranijum, NATO, advokat, Anđelo Fjore Tartalja, Srđan Aleksić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga