17:03 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  21656
  Pratite nas

  Veća količina naoružanja otkrivena je danas u ataru sela Končulj na teritoriji opštine Bujanovac, u šupljini ispod jedne stene, a pronašao ju je radnik firme za razminianje područja. Eksperti smatraju da je taj „magacin“ samo dokaz teze da Albanci ne žele mir sa Srbijom i da nije jedini koji je ostavljen za eventualan novi sukob.

  MUP je saopštio da je tokom uviđaja pronađeno devet kontejnera sa raketom za ručni raketni bacač, 137 komada municije za bacač granata, jedna protivtenkovska mina, sanduk sa dvogledom za noćno osmatranje, četiri kutije sa 1.436 komada puščane municije različitog kalibra, optički nišan i maskirna uniforma.

  Oružje u Bujanovcu – amanet sukoba protiv Srba

  Bivši visoki funkcioner jugoslovenske Službe državne bezbednosti Božidar Spasić smatra da je mesto gde je oružje u Bujanovcu pronađeno samo jedan od tzv. priručnih magacina s oružjem nekadašnje Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca i da u toj oblasti postoji ilegalna teroristička baza, s obzirom da je naoružanje pronađeno nadomak sela.

  Uništavanje zaplenjenog oružja u selu Janjovo, Kosovo
  © AFP 2021 / ARMEND NIMANI
  Skoro je izvesno da na Kosovu ima još takvih „magacina“

  On za Sputnjik ocenjuje da slučajno pronalaženje ukazuje na to da domaće bezbednosne službe nisu dovoljno dobro istražile taj teren i da takvog oružja na tom području verovatno ima još. On predočava i mogućnost da je oružje premeštano da ne bi bilo otkriveno i da je skriveno u blizini minskog polja kako bi pronalaženje bilo opasno za sve koji ne znaju put do magacina.

  „Oružje je čuvano za eventualan novi sukob terorista protiv Srbije i srpskih vlasti. Posebno pretpostavljam da je bilo namenjeno ovoj eri, kada razne šiptarske vođe s područja Preševske doline zagovaraju pripajanje te doline Kosovu i Metohiji. Nije mi jasno kako misle da pripoje nešto državi u kojoj se već nalaze, a to je Srbija“, pita se Spasić.

  Prema stanju u kom je oružje nađeno, on smatra da je na tom mestu ostavljeno oko 2000. godine i ističe da je i dalje upotrebljivo.

  Bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović ocenjuje da pronalaženje oružja nije iznenađujuće i podseća da su nakon razoružanja albanskih terorista, koje je trajalo do 31. maja 2001. godine, bezbednosne službe pronašle velike količine naoružanja, obično skrivene u velikim rezervoarima za gorivo ukopanim u zemlju.

  „Toliko o njihovom iskrenom pristupu vezanom za demilitarizaciju kompletne zone juga centralne Srbije, a da ne pričam o prostoru Kosova i Metohije. Ne znam šta još treba da se dogodi da svima bude jasno da Albanci ne žele mir i da neprekidno vrše provokacije, a da je daljinski upravljač za sve to u Prištini, ali i u Tirani“, pita se Čović, koji deli mišljenje da u rejonu Končulja ima još skrivenog oružja.

  Trgovina i terorizam

  On je ističe da albanska strana zamenjuje teze i postavlja ih tako da se čini da Srbija želi sukob, a zapravo oni predstavljaju opasnost koja ne preti samo regionu, već i šire, jer se na prostoru Kosova nalaze uporišta islamističkih terorističkih grupa.

  „Glejdaući Beč, videli smo da oni koji su izveli poslednji teroristički napad tamo imaju kontakte i s Kosovom i Metohijom i s Makedonijom. Moramo da budemo maksimalno oprezni i da našoj, a i međunarodnoj javnosti predstavimo šta se zapravo događa i kakav je njihov pristup svemu tome“, apostrofira Čović.
  Džihadista
  © Flickr / Zoriah
  Na Kosovu se nalaze uporišta islamskih terorista

  Spasić napominje da pronalaženje oružja vrlo ozbiljno opominje na postojanje terorističkih baza i pretpostavlja da će se istragom ustanoviti da je to oružje održavano, a možda čak i korišćeno za vežbanje.

  „Upozorenje je veoma ozbiljno, jer to oružje nije nužno moralo da se koristi samo za sukobe na jugu Srbije, Kosovu i Metohiji protiv Srba, već je moglo da bude i predmet lokalne ili međunarodne trgovine oružjem, pošto se radi o vrsti oružja, municije i eksploziva koji su veoma traženi na internacionalnom kriminalnom tržištu“, ocenjuje Spasić.

  Spasić smatra da je ovo samo „vrh ledenog brega“ i da će bezbednosne službe pretražiti sve terene koji do sada nisu bili obuhvaćeni merom zaplene ili oduzimanja ilegalnog oružja.

  Više javno tužilaštvo u Vranju policiji je naložilo da se protiv nepoznatih izvršioca podnese krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih sredstava.


  Pročitajte još:

  Tagovi:
  naoružanje, Bujanovac, oružje, Kosovo i Metohija, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga