16:58 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2967
  Pratite nas

  Poraženim snagama u Crnoj Gori kao da nije dovoljno što su protjerale srpskog ambasadora u Podgorici Vladimira Božovića, nego su se preko režimskih medija upustile u polemiku sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem, kritikujući ga što tu odluku nije podržao.

  Skandaloznom odlukom o protjerivanju Božovića odlazeći crnogorski režim neuspješno je pokušao da politički profitira izazivanjem vještačkih napetosti uoči formiranja nove vlade i lokalnih izbora u Nikšiću, računajući na ponovno grupisanje njemu bliskih ekstremnih nacionalističkih snaga, ocjenjuje analitičar Boško Vukićević.

  Poražena vlast je, međutim, kako primjećuje Vukićević, odigrala hazarderski, očekujući da se Evropska unija neće umiješati u problematiku i da će ćutke posmatrati njeno kreiranje nestabilnosti.

  EU nema interesa da podrži neprijateljske gestova prema Srbiji

  Ipak, takva očekivanja su se, kako dodaje, pokazala iluzornim.

  Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je, naime, iste večeri nakon što je Srbija odlučila da povuče otkazivanje gostoprimstva ambasadoru Crne Gore pozdravio taj potez i pozvao Podgoricu da postupi na isti način.

  „S jedne strane, prirodno je da evropske institucije više nemaju razumijevanja za politike vlasti koje su poražene na nedavno održanim izborima. Nečuveno je i u diplomatskoj praksi nezabilježeno da vlast koja je poražena na izborima i u fazi odlaska donosi tako važne državne odluke“, kaže Vukićević za Sputnjik.

  EU, međutim, u ovom trenutku nema nikakvog razloga za neargumentovano podržavanje neprijateljskih gestova prema Srbiji, naročito ako oni dolaze iz našeg regiona, dodaje naš sagovornik.

  Štaviše, kako ističe, Evropska unija je svjesna da je Srbija zemlja sa najvećim potencijalom u regionu, te bilo kakav svađalački ton uperen protiv srpske države nije nešto što joj je u interesu.

  Vukićević se takođe osvrnuo i na, kako ocjenjuje, novi skandal, nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore u ponedeljak ekspresno reagovalo na zahtjev komesara za proširenje Varheljija, najavljujući da će se oglušiti o zahtjev EU da povuku odluku o protjerivanju ambasadora Božovića.

  Antisrpske politike Đukanovića prevaziđene, interes EU stabilnost

  „Takva bezumna reakcija praćena je prilično nervoznim i nevaspitanim reakcijama političkih i medijskih satelita odlazećeg režima. Svi oni od Varheljija žučno zahtijevaju da se upusti u tumačenja određenih istorijskih događaja s početka prošlog vijeka i da na osnovu takvih tumačenja ima razumijevanja za ekstremne poteze poražene kleptokratije.“

   „Naravno, evropski predstavnici ne žele da se upuštaju u bilo kakva tumačenja crnogorske istorije, već odlazećim vlastima šalju eksplicitnu poruku: interes Evropske unije na Balkanu jeste stabilnost. I još jednu, implicitnu: antisrpske politike Đukanovića su prevaziđene i on ne može u njihovoj obnovi tražiti svoje političko preživljavanje“, zaključuje Vukićević.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  proterivanje, Crna Gora, Vladimir Božović, ambasador
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga