07:00 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  59142
  Pratite nas

  Nije iznenaćujuće što je Amerika izdvojila stotine miliona dolara za borbu protiv uticaja Rusije i Kine koje svojim rastom osporavaju dominaciju Amerike u svetskoj politici, ali su, kao i prethodnih godina, ti dometi ograničeni. Rusija i Kina su sposobne da tu štetu svedu na najmanju moguću meru, ocena je istoričara Saše Adamovića.

  Prema dokumentu koji je potpisao predsednik Donald Tramp, Vašington će usmeriti 290 miliona dolara za „borbu protiv uticaja Rusije“ i njenih pokušaja da se „poseje nepoverenje prema demokratskim institucijama u celom svetu“.

  Protiv Rusije i Kine stotine miliona dolara

  Osim toga, 300 miliona dolara namenjeno je za borbu protiv uticaja Kine, kineske Komunističke partije i „svih organizacija koje deluju u njihovo ime“, a u budžetu su predviđena i sredstva za jačanje bezbednosnih struktura u zemljama Evrope, Evroazije i Centralne Azije, „kako bi bile manje ranjive od ruskog političkog pritiska“.

  Adamović za Sputnjik kaže da izdvajanje sredstava i u ovom budžetu za suzbijanje uticaja Rusije i Kine nije ništa novo niti neobično. On podseća da je Tramp tokom mandata uvećavao vojni budžet Amerike koji je dostigao rekordne sume. Iz tih budžeta, kako ovovog, tako i iz prethodnih godina, bilo je, kaže, vidljivo da na globalnom planu SAD kao svoje glavne rivale ili neprijatelje vide Rusiju i Kinu.

  SAD, Rusija i Kina
  © CC0
  U Rusiji i Kini Amerika vidi svoje glavne neprijatelje na globalnom planu.

  „Ako je suština politike razlikovanje prijatelja od neprijatelja onda i ovaj primer zapravo pokazuje da Trampova administracija, a verujem da će tako biti i sa novom Bajdenovom, doživljava Rusiju i Kinu kao dve države koje osporavaju dominaciju Amerike u svetskoj politici“, napominje naš sagovornik.

  Izdvojena sredstva u tu svrhu su, kako ocenjuje, ogromna jer američka politička elita smatra da mora sada da reaguje pošto vreme radi za druge dve svetske sile i da su SAD poslednjih godina u ozbiljnom opadanju.

  Rat svim sredstvima – osim krajnjih

  Opredeljeni novac će se, kako smatra, trošiti u više sfera, od toga da će biti ulagan u medijsko-propagandne svrhe, deo novca će ići saveznicima Amerike u Evropi i Aziji, od kojih se očekuje da slede američku politiku ograničavanja uticaja Rusije i Kine, a nastaviće se i sa sankcijama poput onih uvedenih za ometanje izgradnje gasovoda Severni tok 2.

  „Mislim da je to neka vrsta rata u kome će se koristiti sva sredstva, osim onih krajnjih“, ističe Adamović, napominjući da je dobar deo američke političke elite veoma rusofoban.

  Non stop su insistirali i pritiskali administraciju Trampa da prema Rusiji vodi čvrstu politiku i Tramp je, bez obzira na lične želje da sa Rusijom poboljša odnose, ipak vodio politiku koju je u mnogo čemu formulisao američki Kongres, ističe sagovornik Sputnjika.

  „Videli smo iz prethodnog perioda da i Rusija i Kina zauzimaju proaktivan iako odbrambeni stav i da ne popuštaju pod pritiscima i sankcijama. Vode svoju politiku u skladu sa svojim nacionalnim i državnim interesima i kao što to nisu činile proteklih godina, neće ni sada  menjati svoju politiku ,“ mišljenja je ovaj analitičar.

  On smatra da će problem sa SAD u narednom periodu biti mnogo veći ako nova Bjadenova administracija nastavi sa spoljnom politikom koja je dominirala do 2017. godine i koja je i dovela Ameriku u velike probleme.

  Nzinga Preskod iz SAD i Ruskinja Aida Šanajeva tokom polufinala u ženskoj kategoriji na Svetskom prvenstvu u mačevanju u Moskvi.
  © Sputnik / Alexey Filippov
  U sprečavanju ruskog i kineskog uticaja SAD će koristiti sva sredstva, osim krajnjih.

  Šta ne razume američka politička elita

  Na pitanje kakvi mogu biti dometi te američke borbe protiv uticaja Rusije, kao i Kine, Adamović kaže - onakvi kao što su bili i do sada - ograničeni. On napominje da smo prethodnih godina imali priliku da vidimo da su i Rusija i Kina sposobne da tu štetu svedu na najmanju moguću meru.

  „Izgleda da američka elita to ne razume dobro, da još više one politike koja nije donela nikakve rezultate, zapravo neće ništa promeniti“, nedvosmislen je Adamović.

  On smatra da su SAD imale dobru šansu sa Trampom u protekle četiri godine da ozbiljno preispitaju one aspekte svoje politike koji su Ameriku dovele do problema i da nešto u toj politici koriguju.

  Izbor Bajdena, međutim, ne budi nadu u to da je Amerika izvukla pouku i da će nešto promeniti u budućnosti, ističe Adamović za Sputnjik.

  Tagovi:
  uticaj, Kina, Rusija, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga