21:25 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 5428
  Pratite nas

  Vest da je novi soj virusa kovid 19 stigao u Srbiju je, praktično, samo zvanična potvrda njegovog prisustva, jer od ranije imamo simptome mutiranog, nešto jačeg virusa na koji će vakcine takođe delovati, samo možda malo slabije, smatra virusolog Ana Gligić.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je britanski soj virusa korona stigao u Srbiju, da ga je doneća žena koja je došla odatle i da je ona imala blažu kliničku sliku za razliku od njenog supruga kome je konstatovana obstrana upala pluća. Svi kontakti putnice iz Londona su izolovani i, kako je rekao, nema mesta panici, a stručnjaci istražuju da li je taj soj opasniji od prethodnog.

  Test na virus korona
  © Tanjug / AR/Ariel Schalit
  Novi britanski soj virusa u Srbiju je donela žena koja je stigla iz Londona i u izolaciji su svi njeni kontakti.

  Novi soj virusa već bio prisutan

  Po oceni Gligićeve, praktično je reč o simptomima koje mi ovde već imamo i poznati su nam, jer je taj soj, kako smatra, ovde bio i ranije prisutan, samo što je sada to i potvrđeno.

  Uz konstataciju da se o virusu i dalje malo zna, naš poznati virusolog ističe da je proces dokazivanja novog soja složen, da mora da se razvije genom, da se čita, da se prate mutacije.

  Na pitanje kakve su razlike kod obolelih od prethodnog i ovog novog soja virusa, ona kaže da je novi malo jači.

  „Kad gledate koliko je inficiranih, koliko umrlih, koliko na respiratoru, možete videti da je teža klinička slika. Ali oko ovog virusa ima još mnogo nepoznanica i to će se tek saznati, nemamo ništa decidno, još sakupljamo informacije. Na osnovu toga do sada mislim da je on ne samo kontagiozniji, nego i malo virulentniji, znači malo jači za čoveka“,objašnjava Gligićeva.

  Iste vakcine i za novi soj

  O razlikama bi, kako napominje, trebalo da se izjasne kliničari kod kojih su zdravstveni kartoni obolelih, koji bi trebalo da kažu šta je sada drugačije u odnosu na pre pa je više ljudi zavšilo na respiratoru i kakve su reakcije organizma, koji organi više reaguju na prisustvo novog soja virusa.

  Proizvodnja vakcine protiv kovida 19 Gam-Kovid-Vak u farmaceutskom zavodu Binofarm u Moskovskoj oblasti
  © Foto : Press-služba AFK "Sistema"
  Iako je novi soj virusa malo jači, sve vakcine će biti delotvorne.

  I svi se, kaže ona, pitaju šta je sa postejećim vakcinama s obzirom na mutaciju kovida 19. Gligićeva, međutim, smatra da nema razloga za brigu.

  Vakcine će delovati. Možda će delovati nešto slabije nego što je projektovano, zato što se virus malo promenio, ali ako kažu da je vakcina delotvorna 90 posto, nek sada bude 80 odsto sa mutacijom virusa, pa je to velika stvar. Delovaće ove vakcine i u hodu će se menjati. Kako se šta bude menjalo, tako će i vakcine napredovati“, ističe sagovornica Sputnjika.

  Tagovi:
  vakcina, Srbija, mutacija, kovid 19, virus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga