16:05 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  915422
  Pratite nas

  Grupa kriminalaca uhapšena je noćas i jutros Beogradu i to je bio svojevrsni udar na „mafijaški sindikat“ u Srbiji. Presudno za njihovo hapšenje je stabilizacija u redovima policije i saradnja između policije i BIA. U ovom trenutku, najvažnije je da država nastavi da se obračunava sa kriminalom.

  Ovako u najkraćem za Sputnjik akciju policije od noćas i jutros komentariše veteran jugoslovenske Službe državne bezbednosti Božidar Spasić.

  On ocenjuje da je akcija združenih snaga policije, Tužilaštva za organizovani kriminal i BIA bila dobro pripremljena i da je pre njene realizacije bilo potrebno stabilizovati redove policije kadrovskim promenama i pomeranjima. Druga važna stvar je uključivanje BIA u operaciju. Reč je o, kako Spasić kaže, dugomesečnoj akciji dela „lojalne policije“, odnosno onog dela policije koji odgovorno obavlja svoju dužnost, na praćenju i dokumentovanju osumnjičenih.

  Udar na mafijaški sindikat u saradnji policije i BIA

  „Najznačajnije od svega je to što u zemlji trenutno ne postoji niko ko bi okrenuo telefon, pozvao nekog od policijskih funkcionera i rekao da se nekome vrati pištolj ili da ga pusti iz pritvora. Ovde više nema igre, država je krenula u pravi rat“, ocenjuje Spasić.

  Mafijaška skupina koja je uhapšena, a koju su predvodili Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja i Marko Miljković, najjača je takve vrste u Srbiji, a da ne dolazi iz inostranstva, objašnjava naš sagovornik.

  „Ovde se radi o udruženom sindikatu kriminalaca koji su preuzeli ulogu prodavca – na stadionima su prodavali drogu, pića, rekvizite za navijanje… Drugo, formirali su udarne jedinice koje su prebijale i ubijale protivnike, dilere droge koji im se nisu povinovali i treće, formirali su državu u državi, smatrajući da su, kao navijači kojima se dopušta da čak sede i u svečanim ložama na fudbalskim utakmicama, nedodirljivi“, kaže on.

  Prema informacijama, kako Spasić kaže, iz obaveštajnih krugova, govore da je Belivuk nedavno otišao u Crnu Goru, tražeći pomoć u traženju skloništa, pošto je osetio da se u Srbiji nalazi na „vrućoj stolici“.

  Ako se hapšenja ne nastave, nema uspeha

  Na pitanje hoće li se hapšenja nastaviti, Spasić odgovara potvrdno.

  „Taj klan navijača razvio je pipke po čitavoj Srbiji. Oni su svoj „biznis“ razvili i u Nišu, i u Vranju, i u Leskovcu, i u Novom Sadu… Treba očekivati da će uslediti hapšenje takozvanih pipaka ove mafijaške grupacije i to je ono što može da nas raduje“, kaže on.

  Sada je najvažnije da se ne stane i ukoliko uspe da se otkrije veza Belivukovog klana sa političkim i policijskim strukturama, to će značiti da je primenjen princip rada italijanske policije na suzbijanju organizovanog kriminala.

  „Ako se stane, onda ovo hapšenje nema nikakve veze – ako se u potpunosti ne ode i u raščišćavanje njihovih veza, njihovih poslova, ali i u hapšenje novih grupa. tako da vrlo brzo treba očekivati hapšenja još nekih koji se, kako mi kažemo, muvaju“, zaključuje Spasić.

  U združenoj akciji policije Tužilaštva za organizovani kriminal i BIA, podsećamo, uhapšeno je 17 ljudi pod optužbama da su počinili krivična dela, iznude, ucene, teška ubistva i šverc droge. kao predvodnici ove zločinačke grupe označeni su Belivuk i Miljković, a grupa se krila pod krinkom navijačke grupe FK „Partizan“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  kriminal, Srbija, hapšenja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga