00:22 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  14106
  Pratite nas

  Ako se formira vlast od stranaka Aljbina Kurtija i Ramuša Haradinaja, Zapadu to ne bi smetalo čak i ako Haradinaj bude predsednik Kosova. Jer, oni žele stabilnu situaciju u Prištini kako bi se nastavio dijalog sa Beogradom. Ali, sa ovim savezom, dijalog može samo da propadne, mišljenja je Zoran Milivojević diplomata u penziji.

  Milivojević kaže za Sputnjik da će Zapad „progutati“ imenovanje Haradinaja kao OVK veterana jer polazi od toga da je on čist od ratne prošlosti pošto je dva puta bio u Haškom tribunalu i tamo – oslobođen.

  „Prosto, mogućnost da je učestvovao na ovim izborima, i da nije bio u „paketu“ OVK vrhuške koja je sada u Hagu, na neki način je signal zapada da prihvata Haradinaja na toj poziciji,“ objašnjava Milivojević.

  Zapad podržava savez koji ruši dijalog sa Beogradom

  Takav savez Kurti – Haradinaj predstavljao bi i mogućnost da se definitivno reši napeta politička situacija u Prištini jer bi to omogućilo političku stabilnost na Kosovu koja već dugo ne postoji, a koju Zapad traži.

  „To bi omogućilo stabilnu većinu i da se nastavi dijalog sa Beogradom. Dakle, zapad bi bio spreman da prihvati i Haradinaja ako bi to garantovalo stabilnost i mogućnost da se nastavi politički proces o normalizaciji odnosa sa Beogradom,“ dodaje on.   

  Tome se Zapad nada, ali sasvim je druga stvar, dodaje naš sagovornik, što bi kombinacijom Haradinaj-Kurti u suštini dobili sasvim suprotno, odnosno, ozbiljan dijalog Beograd i Prištine bi bio – onemogućen.

  Kurti u rukama Haradinaja

  „Imajući u vidu njihove političke platforme i stavove. Pošto i Demokratska partija Kosova (DPK) koja je osvojila drugo mesto na izborima i Demokratski savez Kosova (DSK) koji je treći nisu spremni da uđu u koaliciju sa prvoplasiranim Samoopredeljenjem. Jedini način da Kurti formira vladu je da uđe u koaliciju sa Haradinajem. Jer, više nikoga nema osim Srpske liste, a Kurti je rekao da sa Srpskom listom neće da formira vladu. To znači da mu je Haradinaj jedina opcija,“ zaključuje naš sagovornik.

  Milivojević ističe da će Vljosa Osmani koja je bila kandidat Samoopredeljenja za predsednika, verovatno dobiti funkciju predsednika Skupštine tako da ako Kurti želi da materijalizuje uspeh on će morati da pristane na uslov Haradinaja.

  Ako Kurti odbije Haradinaja slede novi izbori

  „S druge strane Zakon Kosova ne dozvoljava da drugoplasirana stranka formira vladu ukoliko Kurti ne postigne sporazum što znači da bi se išlo nove izbore. To zapad neće dopustiti i zbog toga će biti spreman da Haradinaja prihvati kao predsednika,“ napominje Milivojević.

  Ramuš Haradinaj je inače posle završetka izbora prvi čestitao pobedu Samoopredeljenju i Aljbinu Kurtiju i priznao poraz na izborima.   

  Tagovi:
  predsednik, koalicija, Kosovo, Aljbin Kurti, Ramuš Haradinaj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga