06:03 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 4148
  Pratite nas

  Bošnjački blok, koji je tražio je da se ponište rezultati novembarskih izbora u Srebrenici, što je Centralna izborna komisija i učinila i zakazala nove za 21. februar 2021. godine, sada najavljuje da će izbore bojkotovati. Gradonačelnik Mladen Grujičić poručuje da je ovo novi trik Bošnjaka da preotmu Srebrenicu i da će se izbori održati prema planu.

  Kako su najavili članovi Inicijative „Moja adresa Srebrenica“ odluku o bojkotu izbora su doneli jer su nezadovoljni odlukom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine koja nije uzela u obzir prigovor Bošnjaka da je glasačima iz dijaspore onemogućeno da biraju svoje predstavnike, jer su kasno dobili materijal.

  Trik Bošnjaka - da Srbi ne izađu na izbore

  Aktuelni gradonačelnik Srebrenice Mladen Grujičić smatra da je ovaj poziv na bojkot neiskren i da se iza njega krije nešto drugo.

  „Suština je u tome da očekuju da neko dođe i da im da mandat, bez izbora. To je suština, jer oni znaju da izbore ne mogu da dobiju na legalan način, dakle ne mogu pobediti na izborima u Srebrenici i iz tog razloga imamo i ovaj cirkus koji smo imali i na izborima u novembru“, napominje gradonačelnik Srebrenice.

  Prema njegovom mišljenju, Bošnjaci pokušavaju da glasinama da neće izaći na izbore prevare srpske glasače.

  „Oni ne mogu bojkotovati izbore jer im je priznato 2.000 glasova i imaju pet mandata u parlamentu. Dakle, ovaj najavljeni bojkot je čista podvala srpskom narodu da se uspava i da ne izađe na izbore i da oni dobiju nadmoć da se organizuju i izađu u većem broju“, uveren je naš sagovornik.   

  Ni CIK im više ne veruje

  Iz tog razloga mi na ovo, dodaje on, gledamo kao na još jednu vrstu podvale i pokušaja nove destabilizacije i insceniranja nečega, kako bi opet neko intervenisao i izašao im u susret, kao što je to uradio CIK prošli put.

  „Centralna izborna komisija je, mislim, uvidela sada njihove namere i pokajala se što im je izašla u susret na ovakav način, jer su i sebi i toj instituciji okaljali obraz. Ipak, izbori će 21. februara biti održani, biće izabrani predstavnici i mi ćemo formirati vlast“, kaže Grujičić.

  Podsećamo, na sednici CIK-a 21. januara predočene su mnogobrojne malverzacije u vezi sa glasanjem u Srebrenici, po pritužbi Bošnjaka a navodno je ustanovljeno da je bilo omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine, kao i da je više desetina birača glasalo bez validnih dokumenta. Utvrđeno je i glasanje nevažećim identifikacionim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka, iako su članovi biračkih odbora. među kojima je bilo i predstavnika Bošnjaka. uredno posle izbora u novembru potpisali biračke liste, odnosno usaglašeno potvrdili da su izbori protekli regularno.

   

  Tagovi:
  Bošnjaci, bojkot, izbori, Srebrenica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga