23:18 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 887
  Pratite nas

  Dok predsednik Hrvatske Zoran Milanović izražava sumnju da će dojučerašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije moći kao patrijarh SPC da bude most između Srbije i Hrvatske, Milorad Pupovac, predstavnik Srpskog nacionalnog veća, uveren je da će on tome uspeti, u koliko bude volje sa druge strane.

  Profesor Pupovac napominje da je novoizabarni poglavar SPC-a, čovek dijaloga, otvorenog uma i sporazumevanja.

  Porfirije kao most između Srba i Hrvata

  „Nema nikakve sumnje da, kao što je u Hrvatskoj pridonosio razgovoru pravoslavnih i katolika, Srba i Hrvata, da će to biti spreman da čini i kao prvi čovek SPC“, ističe sagovornik Sputnjika.

  Drugo je pitanje, napominje dr Pupovac, da li će okolnosti ići na ruku toj njegovoj spremnosti za razgovor, koliko će ona biti prepoznata i koliko će joj se ići u susret.

  „Ali, on jeste čovek koji je dijalog ostavio kao svoju baštinu u Hrvatskoj, i verujem da će uz snaženje crkve u Srbiji i jačanje njene javne relevantnosti to biti jedna od njegovih važnih komponenti. Verujem da on može biti most između pravoslavnih i katolika na jugoistoku Evrope, a posebno između Hrvata i Srba,“ ističe dr Pupovac.  

  Crkve će da pokrenu i države

  Naš sagovornik kaže da je patrijarh Porfirije neko ko je opredeljen za dijalog između hrišćana ali i sa nehrišćanskim religijama što ide u prilog proceni da će uspeti da odnose podigne na neki viši nivo nego što su sada.

  „Patrijarh Porfirije je neko ko je blizak papi Franji. Mnogo je teških tema u odnosima između katolika i pravoslavaca, a posebno između Srba i Hrvata iz prošlosti o kojima se raspravljalo u proteklim godinama i u kojima je i sam sadašnji patrijarh učestvovao kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski i vrlo je dobro upoznat sa tim temama,“ ističe naš sagovornik.

  Nesumnjivo je, zaključuje Pupovac, da ako dve crkve krenu putem dijaloga, one mogu podstaći i državne politike da unapređuju odnose i da budu otvorenije za dijalog i o najtežim pitanjima.  

   

  Tagovi:
  Hrvati, Srbi, Mitropolit Porfirije, Patrijarh, Milorad Pupovac
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga