09:43 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1351
  Pratite nas

  U srcu Moskve, nedaleko od Kremlja, nalazi se Podvorje Srpske pravoslavne crkve, koje je simbol duhovnog bratstva Srpske i Ruske crkve i naša dva pravoslavna naroda. 

  Hram Svetih Petra i Pavla jedan je od najlepših sačuvanih hramova iz 18. veka. Za Srbe je on posebno značajan zato što je to Podvorje Srpske patrijaršije u Moskvi ili, drugačije rečeno – ambasada Srpske pravoslavne crkve.

  Istorija srpskog Podvorja u Moskvi počela je još 1874. godine, kada je našoj patrijaršiji data na korišćenje Crkva Svetih Kira i Jovana na Soljanki, koja se nalazila u blizini današnjeg Podvorja. Posle Oktobarske revolucije, sovjetski režim je zatvorio srpsko Podvorje, a ta crkva je tridesetih godina prošlog veka srušena.

  Nakon Drugog svetskog rata, 1948. godine poglavar Ruske pravoslavne crkve Aleksij Prvi i srpski patrijarh Gavrilo Dožić su se dogovorili da se obnovi predstavništvo naše Crkve, to jest podvorje u Moskvi, ali sukob Tita i Staljina i dugogodišnji hladni odnosi zaustavili su realizaciju te ideje.

  Podvorje je obnovljeno tek nekoliko decenija kasnije, kada su na čelu srpske i ruske pravoslavne Crkve bili patrijarh Pavle i patrijarh Aleksije Drugi. Ruska pravoslavna crkva tada je našoj Crkvi dala Hram Petra i Pavla na trajno korišćenje, a u Beogradu je rešeno da se u Moskvu pošalje najmlađi arhimandrit u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Antonije Pantelić, bivši student Moskovske duhovne akademije i odličan poznavalac ovdašnjih prilika i ruske kulture.

  Hram Petra i Pavla
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Hram Petra i Pavla
  Vladika Antonije je poslednji episkop koga je rukopoložio patrijarh Pavle i veoma je poštovan i cenjen u Rusiji, kako među vernicima, tako i u crkvenim i državnim krugovima. Dobitnik je brojnih priznanja, a predsednik Rusije Vladimir Putin odlikovao ga je Ordenom prijateljstva za veliki doprinos u razvoju duhovnih i kulturnih veza, kao i za aktivnu prosvetiteljsku delatnost.

  Osim što rukovodi srpskim podvorjem u Moskvi, vladika Antonije je doktor teologije i dekan Filozofsko-bogoslovskog fakulteta Ruskog pravoslavnog univerziteta u Moskvi.

  Kada je 2002. stigao u Moskvu, zatekao je Crkvu Petra i Pavla i pomoćne zgrade u vrlo lošem stanju. Crkva je prokišnjavala, malter je otpadao. Sam vladika je, umesto u krevetu, spavao na podu – jedna mantija mu je služila kao dušek, a druga kao jastuk. U rekordnom roku obnovio je crkvu, oštećene ikone i freske i okupio vernike – Ruse i Srbe.

  Vladika Antonije
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Vladika Antonije
  Do kraja ove godine ispred Crkve Petra i Pavla trebalo bi da bude postavljen Spomenik patrijarhu Pavlu, a potom i patrijarhu Aleksiju.

  Kako je patrijarh Pavle dočekivan u Moskvi i kako će izgledati spomenici patrijarsima; koji ruski car je posećivao Hram Petra i Pavla; kakav je danas odnos Rusa i Srba prema veri i crkvi i kakva je  saradnja SPC i RSP, saznaćete u novoj epizodi "Moje Rusije".

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

  Pogledajte i:

  Sve emisije „Moja Rusija“ možete pogledati OVDE.

  Tagovi:
  Rusija, Srpska pravoslavna crkva, patrijarh Pavle, Moja Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga