05:18 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  21021
  Pratite nas

  Odluka Specijalnog odeljenja kosovskog suda koje zaseda u Hagu da devetoro zatočenika ilegalnog logora OVK u Vitini na Kosovu i Metohiji 1999. godine proglasi žrtvama ratnih zločina mogli bi da bude indikator da će Hašim Tači i Kadri Veselji odgovarati po komandnoj odgovornosti, mišljenje je advokata Gorana Petronijevića.

  Oba slučaja se nalaze u optužbi koji je sud podigao protiv Tačija i Veseljija i ostalih, a Petronijević kaže da davanje ovakvog statusa osobama koji su se nalazili u ilegalnom logoru tzv. OVK u mestu Vrban u opštini Vitina, otvara i mogućnost da dođe do proširenja optužbe.

  Moguća optužba po komandnoj odgovornost

  „Kada je reč o Tačiju i ostalima, ovakva odluka suda može da znači osudu ali o tome ne može da se govori sa sigurnošću. Ono što bi moglo da se izvuče kao zaključak iz je da je  komandna odgovornost sigurno prisutna u oba zločina,“ zaključuje Petronijević.  

  S druge strane, u Starom Grackom je pobijeno 14 Srba žetelaca dok su radili na svom imanju i to je jedan od najgnusnijih zločina koji se desio posle dolaska Kfora na Kosovo i Metohiju.

  Do osude za ubistvo žetelaca teže

  „Opravdana sumnja postoji na osnovu i nekih dokaza i svedočenja da su upravo taj zločin počinili pripadnici OVK obučeni u NATO uniforme.  A vojnici NATO su predstavljali prvi ešalon odnosno prethodnicu trupa koje su dolazile na Kosovo i Metohiju nakon Kumanovskog sporazuma i povlačenja naše vojske i policije. Ta činjenica je po meni otežavajuća u smislu procesiranja ovog zločina,“ mišljenja je naš sagovornik.

  Petronijević naglašava da gde god su umešani prsti NATO-a u nekom u zločinu uz pripadnike OVK dolazimo do refleksa u kome Alijansa štiti svoje saveznike i saizvršioce u tim zločinima, zbog čega u tim slučajevima teško dolazi do procesuiranja.

  „Nadajmo se da se u ovom slučaju to neće desiti i da će se zločini procesuirati i da će se izvršioci dovesti pred lice pravde jer je ubistvo žetelaca naveći zločin koji se desio na Kosovu i Metohiji,“ ističe on.

  Detalji iz Tačijeve optužnice za Vitinu

  Kako se navodi u optužnici protiv Tačija i ostalih u logoru u Vitini zatočenici su imali neadekvatnu hranu, vodu, medicinsku negu, i higijenu. Više pripadnika OVK svakodnevno je podvrgavalo zatočenike teškom premlaćivanju i psihičkom zlostavljanju. Pritvorenici su po celom telu udarani lancima, palicama, kundacima, daskama, šutirani i prisustvovali su simulacijama ubistava. Takođe, zatočenici su mogli čuti teško zlostavljanje drugih pritvorenika, vređani su, saslušavani i optuživani za zločine nad kosovskim Albancima i saradnju sa srpskim vlastima.

  Masakrom u Starom Grackom koji se desio 23. jula 1999. godine kada je ubijeno 14 Srba dok su žnjeli pšenicu na svojim njivama u ataru sela Bujance kod Lipljana je deo sudskog postupka protiv Tačija, Veseljija i ostalih koji je tek započeo u Hagu, a rodbina preživelih je pozvana da se prijavi sudu.

  Sud pozive rodbinu ubijenih žetelaca

  Inače, počinioci ovog zločina nikada nisu pronađeni a pod istragom je bilo sedam Albanaca, pripadnika tzv. OVK. Policija Unmika je u oktobru 2007. uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je on, dva meseca kasnije, pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

  U masakru u Starom Grackom ubijena su četiri člana porodice Janićijević — Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina, zatim Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

  Groblje u Starom Grackom gde su sahranjeni ubijeni Srbi, do sada je više puta skrnavljeno i minirano.

  Tagovi:
  status, ratni zločini, srpske žrtve, Specijalni sud za OVK, Hašim Tači
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga