20:32 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  167121
  Pratite nas

  Balkan, a pre svega Kosovo i BiH, za Ameriku su nezavršen posao, a Evropska unija mora slepo da sledi američku politiku po tom i svakom drugom pitanju. Jer, njena bezbednost zavisna je od NATO-a koji kontroliše Amerika, kaže za Sputnjik Milisav Paić, predsednik Spoljnopolitičkog kluba i bivši diplomata.

  On najavljenu tešnju saradnju EU i SAD u nalaženju rešenja za Beograd i Prištinu vidi kao američki stav da se ne odriče započetog posla, a u tu svrhu koristi i svoje satelite u okviru EU.

  EU je u kandžama Amerike

  „Njihova očekivanja su da bi zapad kroz EU trebalo da bude neka vrsta šargarepe za zemlje zapadnog Balkana kako bi ih usisala u evroatlantske  bezbednosne strukture, jer zemlje zapadnog Balkana predstavljaju područje sa važnim geostrateškim položajem kao najbliža ruta ka Bliskom istoku, Južnom Sredozemlju…“ objašnjava Paić.

  Kontrolom ove teritorije bi se zavezale ruke drugim silama koje imaju interese za ovaj region.

  Mapa Balkana
  © Wikipedia
  Mapa Balkana

  Evropska unija, međutim, zbog nedostatka unutrašnje kohezije nije u stanju da odigra ulogu koja joj je namenjena, i zato Amerika koristi priliku smatrajući da ima moć da promeni poziciju zemalja koje se odupiru slepom ulasku u evroatlantske integracije,“ navodi sagovornik Sputnjika.  

  Pokušaj lomljenja Srbije preko Kosova      

  Paić kaže da je politika koordinacije EU i Amerike došla u fazu kada shvataju da se zbog izmenjene geopolitičke slike, ometa njihov sopstvene interes u ovom regionu, pre svega od Rusije i Kine.

  „Mislim da cela ta njihova koordinacija i pojačani interes imaju za cilj da slome Srbiju i učine je malom i da joj ospore pravo na njen nezavisan razvoj i ekonomsko jačanje i ulogu koju ima u regionu. Njihovim ciljevima to smeta jer se na slučaju Srbije pokazalo da se zemlja koja je satanizovana i koja je preživela najgore sankcije UN od osnivanja,  relativno brzo oporavi uz pomoć prijateljskih zemalja i naše otvorenosti prema svetu. Lomljenje Srbije na priznanju Kosova i unitarizaciji BiH odnosno, rušenju Republike Srpske, za njih bi bio dokaz njihove nadmoći u regionu u nad ostalim svetskim silama,“ navodi Paić.

  NATO vezao ruke Evropi

  Nova američka administracija na zapadani Balkana gleda kao na važan deo u njihovoj slagalici, a zaposedanje ove regije je posebno važno Americi koja smišlja nove konfrontacije ne samo sa Rusijom i Kinom već i drugim državama. NATO u toj slagalici igra glavnu ulogu.

  „Amerika je tu neka vrsta zaštitnika Evrope pod znacima navoda, a evropske države izdvajaju mnogo manje para za NATO od Amerike koja je i glavni finansijer te vojne alijanse. To je državama EU omogućilo lagodan način da svoj novac usmeravaju na ekonomski razvoj, a sada im Amerika to naplaćuje tako što mora da je slepo prate u svemu a pre svega u politici. NATO nema odbrambenu ulogu već je postala instrument za uticaj ,“ mišljenja je Paić.

  S druge strane, kako kaže, stalnim gardom prema Rusiji, a sada i Kini, SAD smatraju da će saveznike naterati da novac usmere ka naoružavanju i podizanju borbene gotovosti.

  Američko održavanje tenzija

  „Na taj način pokušavaju da sputaju ekonomski razvoj i širenje tih država u ekonomskom smislu na ovaj region i svuda gde Amerika ima interesnu sferu,“ navodi naš sagovornik.              

  Veliki deo vrednosti za koje se Amerika zalaže, ta zemlja ne primenjuje u svojoj državi a traže od drugih da te principe poštuju.

  Ta odlika stvaranja lažnih globalnih problema je krvotok kojim Amerika za sebe vezuje države u svetu, pa i samu EU koristeći je za nametanje svoje politike, koja mnogo puta škodi i samoj EU. Podsećanja radi, francuski predsednik Emanuel Makron je nedavno za EU rekao da je postala „samo strateška autonomija za Ameriku.“

  Tagovi:
  saradnja sa SAD, BiH, Kosovo, Amerika, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga