10:53 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  27158
  Pratite nas

  Niko nikad nije pokrenuo pitanje zločina koje su nad Srbima počinili mudžahedini u Bosni i Hercegovini, a Sarajevu odjednom smeta obeležavanje „Dana ruskih dobrovoljaca“ u Višegradu koji su poginuli boreći se po kodeksima rata.

  Tako za Sputnjik komentariše politikolog Anđelko Kozomara to što je Tužilaštvo BiH pokrenulo utvrđivanje krivične odgovornosti zbog obeležavanja ovog dana u čast ruskih dobrovoljaca.

  Polaganje venaca i obeležavanje „Dana ruskih dobrovoljaca“ u Višegradu
  Polaganje venaca i obeležavanje „Dana ruskih dobrovoljaca“ u Višegradu

  Kako kaže naš sagovornik, ovo je samo još jedan napad na Srbe i RS, ovoga puta preko pravnih instanci BiH. Kozomara podseća i da je prošle nedelje oslobođeno i 11 Bošnjaka optuženih za zločine, mučenje i ubistvo Srba u Silosu, zbog nedostatka dokaza, iako su međunarodne organizacije slučaj u Silosu proglasile - novim  Aušvicem.  

  Mudžahedinima niko ne sudi, a ruski dobrovoljci smetaju

  „Dakle, ovo je samo još jedna organizovana akcija pravosudnih institucija BiH koje deluju po nalogu Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, kako bi Srbe na bilo koji način proglasili zločincima. To je deo i kampanje protiv novog ruskog ambasadora u BiH koji je u svojim javnim istupima otvoreno iskazao potrebu da srpski narod u BiH bude drugačije tretiran,“ mišljenja je Kozomara  

  Dakle, jedan tragičan događaj u kom su mladi Rusi izgubili život smeta sada Bošnjacima a pritom niko ne spominje celu brigadu mudžahedina koja je ovde činila strašne zločine.  

  „Svima su poznate slike na kojima mudžahedini odsecaju glave srpskim vojnicima i nose ih trijumfalno kroz naselje,“ podseća sagovornik Sputnjika.

  Bakirov odgovor ruskom ambasadoru

  Naš sagovornik podseća da se Dan ruskih dobrovoljaca obeležava na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca - Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno. Taj dan je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sećanja na ruske borce stradale u ratu.

  „Poznato je da se nekoliko desetina Rusa dobrovoljno javilo da učestvuje u ratu u okviru jedinica VJ Republike Srpske. Na današnji dan 12. aprila kod Višegrada u žestokim borbama sa muslimanskim snagama trojica ruskih dobrovoljaca je poginulo  a deset njih je ranjeno. U znak na sećanja na njih njihovo herojstvo i bratski odnos prema srpskom narodu , podignut je spomenik koji nikome do sada nije smetao,“ objašnjava Kozomora. 

  Inače, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) formiralo je predmet na osnovu prijave udruženja „Žena žrtva rata“.

   

  Tagovi:
  Rusi, RS, BiH
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga