16:21 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 310
  Pratite nas

  „Pamtimo! Prvi čovek u kosmosu Jurij Gagarin 1961–2021. Srpske kompanije na sajmu ’Prodekspo 2021‘ u Moskvi – odajemo počast legendarnom kosmonautu i njegovom činu kojim je zadužio čovečanstvo!“

  Na Nacionalnom štandu Srbije na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije „Prodekspo 2021“ u Moskvi postavljena je video-poruka na srpskom i ruskom jeziku kojom su Privredna komora Srbije i 11 vodećih srpskih kompanija, koje učestvuju na Sajmu, odali su počast velikom sovjetskom heroju, astronautu Juriju Gagarinu, koji je pre 60 godina prvi poleteo u svemir.

  Pre tačno 60 godina Jurij Gagarin je ušao u istoriju kao prvi čovek koji je poleteo u svemir i izveo orbitalni let.

  Gagarin je u svemirskoj letelici „Vostok 1“obleteo jedan krug oko Zemlje za 108 minuta. Leteo je na visini od 302 kilometara i brzinom od skoro 28.000 kilometara na sat. 

  Gagarinov let u orbitu, 12. aprila 1961. godine, označio je pobedu Sovjetskog Saveza u svemirskoj trci sa SAD, usred Hladnog rata.

  Posle leta u svemir, Jurij Gagarin je postao svetska zvezda i simbol epohe. Slavio ga je ne samo ceo Sovjetski Savez, koji je po njemu nazivao ulice i fabrike, čak i jedan grad, već i ceo svet.

  Srpski proizvođači hrane, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS), na sajmu u Moskvi predstavljaju širok asortiman proizvoda – mleka i mlečnih proizvoda, suhomesnatih i delikatesnih proizvoda, gotovih jela i pašteta, smrznutog voća i povrća, kao i sušenog voća.

  U okviru Nacionalnog paviljona Srbije proizvodne programe i izvozne kapacitete predstavljaju kompanije „Mlekara Šabac“, „Mlekara Ub“, „Imlek“, „Karneks“, „Industrija mesa Topola“, „Masli“, „Zlatiborac“, „Itn grup“, „Master fruts“,  „Mambikom agrar“ i „Miraks agrar“.

  Ove godine na sajmu učestvuje više od 1.500 kompanija iz 42 zemlje sveta. Izložba se održava u svim paviljonima „Ekpocentra“, na 85 hiljada kvadratnih metara, što ovaj sajam svrstava u najveće izložbe prehrambene industrije ne samo u Rusiji, nego i u Istočnoj Evropi. Svake godine ga poseti preko 70 hiljada ljudi.

  „Prodeskpo“ se održava 28. put, a Srbija je na ovom sajmu učestvovala 27 puta.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  Jurij Gagarin, počast, štand, Srbija, Moskva, Prodekspo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga